X

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή ενιαίου συντελεστή έδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ κατά κλάδους, στο πρότυπο της μείωσης του από το 23% στο 13% για την εστίαση, φαίνεται πως προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της ελληνικής πλευράς, για την παρουσίαση στην τρόικα ενός απλούστερου συστήματος ΦΠΑ, που θα οδηγήσει και σε αύξηση της εισπραξιμότητας του.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα περί εξεταζόμενου σεναρίου για την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή κατάργησης του κατά 30% μειωμένου συντελεστή του φόρου που υπάρχει στα νησιά, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διάψευση, προκειμένου να κατευνάσει και τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν ήδη, κυρίως από νησιωτικές περιοχές και παράγοντες που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Στη  ανακοίνωση του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα".

Άλλωστε, οι όποιες προβολές έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο για ενιαίο συντελεστή ανεβάζουν το επίπεδο του γύρω στο 19%, ποσοστό απολύτως απαγορευτικό για την υιοθέτηση τέτοιου μέτρου στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Έτσι, οι εναλλακτικές που εξετάζονται είναι οι κατά κλάδο μειώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως συνέβη με το επιτυχημένο πείραμα στην εστίαση, με την πρώτη στην λίστα δραστηριότητα προς μείωση του ΦΠΑ να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή της αγοραπωλησίας ακινήτων.