X

«Καυτή» η ατζέντα Βρούτση-τρόικας

Αγκάθια στα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Διμέτωπη θα είναι η διαπραγμάτευση του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα στο Παρίσι, καθώς στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνεται μια σειρά εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, οι λύσεις των οποίων πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά.

Το πρώτο θέμα που αναμένεται να θίξει η ελληνική πλευρά είναι η αύξηση σε 100 των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του αριθμού των δόσεων, υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Εργασίας απέφυγε να απαντήσει κι εμφανίστηκε μάλλον εγκρατής ως προς το τι θα προκύψει από την διαπραγμάτευση. 

Στο μενού της τρόικας με το Υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται ακόμη: το «αγκάθι» της αλλαγής καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις, η πίεση των δανειστών για υιοθέτηση της ευχέρειας των εργοδοτών για ανταπεργία, το νέο πλαίσιο για την λήψη απόφαση για απεργία κ.α. 

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας των Ταμείων και του συσχετισμού των εσόδων τους με τις παροχές που προσφέρουν, το οποίο εμμέσως αφορά και το θέμα της επέκτασης του αριθμού των δόσεων για την ρύθμιση χρεών. Κομβικό ρόλο για τις όποιες εξελίξεις στο ασφαλιστικό θα παίξουν και τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία (μνημονιακή δέσμευση), όσο και η αναλογιστική μελέτη που εκπονεί το ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των φορέων ασφάλισης.