X

40μελής επιτροπή για το άνοιγμα επαγγελμάτων

Αποστολή της να διαπιστώσει ποιες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων εφαρμόστηκαν και αποδίδουν, που υπάρχουν ακόμη περιορισμοί και ποιες αγκυλώσεις πρέπει να αρθούν με νέα παρέμβαση

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μια πολυπληθή διϋπουργική ομάδα εργασίας, με συνολικά 40 εκπροσώπους από κάθε υπουργείο και γενική γραμματεία, ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα των αρμοδίων υπηρεσιών για το σύνολο της αγοράς, αναλαμβάνει να κάνει «φύλλο και φτερό» ένα προς ένα επαγγέλματα και ειδικότητες.

Στόχος της να αξιολογήσει τις ως τώρα ενέργειες για την απελευθέρωση τους και να καταγράψει λεπτομερώς τους όποιους περιορισμούς εξακολουθούν αν υπάρχουν για την εξάσκηση τους, προτείνοντας παράλληλα νέες παρεμβάσεις ώστε το καθεστώς τους να εναρμονιστεί με ότι ισχύει διεθνώς ανά κλάδο και ειδικότητα.

Όπως αναφέρει απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έργο της Διϋπουργικής Ομάδας Εργασίας είναι (λαμβάνοντας υπόψη την κοινοτική νομοθεσία, τις βέλτιστές πρακτικές σε χώρες της Ε.Ε. και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, θα είναι:

-η σύνταξη πλήρους, επικαιροποιημένου καταλόγου όλων των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας κάθε Υπουργείου/ Γενικής Γραμματείας καθώς και η καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας.

-η καταγραφή κι αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών/προϋποθέσεων για την έναρξη και άσκηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων /οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων.

-η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις νομοθετικές ή διοικητικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την άρση των δυσανάλογων περιορισμών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου. 

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία 3 μηνών, ώστε να έχει στα χέρια του το πόρισμα της Επιτροπής για τις νέες, αναγκαίες παρεμβάσεις, πριν από τέλος του έτους