X

Ως 20% η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Σήμερα και αφού δοθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία με τις «διορθώσεις» στον Φόρο Ακινήτων.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία με τις αλλαγές και τις «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι όροι παροχής έκπτωσης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το ύψος της οποίας σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, τελικώς δεν θα υπερβαίνει το 20%.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έκαναν πολλούς υπολογισμούς, με μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, όμως έτσι ανέβαινε «αρκετά ψηλά» το κόστος του μέτρου, σε σχέση με τον σταθερό στόχο για έσοδα 2,65 δις από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα δοθεί το πρωί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και εφόσον δεν υπάρξουν «μείζονες διαφωνίες» αναμένεται ως το απόγευμα να κατατεθεί στην Βουλή.

Στόχος είναι οι αλλαγές να ψηφιστούν το συντομότερο, ώστε οι νέες παράμετροι να προσαρμοστούν στους υπολογιστές της ΓΓΠΣ και να γίνει γρήγορα, ει δυνατόν και πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, η  νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του μήνα.

Πέραν της ρύθμισης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στην τροπολογία θα περιλαμβάνονται οι διορθώσεις στις αξίες γης για τα οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών (θα μειώσουν ως και πάνω από 90% το ύψος του φόρου σε σχέση με το πρώτο εκκαθαριστικό) και η διευκόλυνση για την χορήγηση έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Την κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή, περιμένουν με αγωνία, προκειμένου να κάνουν νέο υπολογισμό για το τελικό ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν, συνολικά 6,15 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως, ανεξαιρέτως όλοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τουλάχιστον τις τρεις πρώτες από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αρχίζοντας από αυτήν του Σεπτεμβρίου, βάσει του νέου εκκαθαριστικού, που θα ανέβει στο TAXISnet μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Αυτό θα ισχύσει και για όσους έχουν λάθη στο Ε9 τους που πρέπει να διορθωθούν, μειώνοντας τον φόρο και για όλους όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, θα υπάρξει έκπτωση, το ύψος της οποίας δεν θα ξεπερνά, βάσει των τελευταίων πληροφοριών, το 20%.

Νέα Ε9

Οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα κληθούν να τα επισημάνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας τα σε ειδικό κωδικό στο συμπληρωματικό-διορθωτικό Ε9 που πρέπει να υποβάλλουν από όταν ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή (ως το τέλος του μήνα) μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Το ίδιο πρέπει να κάνουν κι όσοι εντόπισαν λάθη στο Ε9 τους.

Για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες θα γίνει, τον τελευταίο μήνα του 2014 ή τις πρώτες ημέρες του 2015,  συμψηφισμός του νέου, μικρότερου φόρου με το ποσό που ήδη έχουν πληρώσει σε δόσεις ως και τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, μειώνοντας ανάλογα το ύψος των υπόλοιπων δόσεων ως το τέλος Φεβρουαρίου.