X

Χαρδούβελης: Οι πολίτες ωρίμασαν και στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις

Για αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών για τις αποκρατικοποιήσεις, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

«Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει, ξέρουν ότι πλέον πρέπει οι ίδιοι να πληρώνουν για όλες τις κρατικές δαπάνες και παράλληλα στηρίζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο CNBC.

Στην συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι «το πρόγραμμα είχε κάποια πλεονεκτήματα, κυρίως στο πεδίο όπου οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να τις κάνεις μόνος σου τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως πρέπει να γίνονται προσεκτικά και να τις στηρίζει η κοινωνία» και για να γίνει αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών «οι πολίτες να δουν λεφτά στις τσέπες τους, να συνδέσουν τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης που φέρνουν».

Ερωτώμενος για την αποδοχή αυτών των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι πολίτες τις στηρίζουν, αναφέροντας ως παραδείγματα την μείωση του κόστους των φαρμάκων και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες ωρίμασαν σαν κοινωνία. Συνέδεσαν τις κρατικές δαπάνες για συντάξεις και τις άλλες παροχές, με τη φορολογία που πληρώνουν. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πληρώνουν για τις παροχές του κράτους. Αυτό είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας από έναν πληθυσμό που υποφέρει».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι αποτελούν ένα «όχημα» για να έλθουν στην Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό, τα οποία χρειάζεται η εθνική μας οικονομία και δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές για τα ελληνικά λιμάνια, τα αεροδρόμια και για άλλες εταιρείες. Αυτό δεν υπήρχε νωρίτερα. Τώρα συμβαίνει,, γιατί οι επενδυτές βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης έξι χρόνων κι οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα τους (ενν. μια επένδυση στην Ελλάδα) θα κερδηθεί».

Ο Υπουργός Οικονομικών στάθηκε στον τουρισμό αλλά και σε άλλους δείκτες της οικονομίας, η πορεία των οποίων, όπως είπε είναι πολύ καλή και επεσήμανε ότι η εθνική οικονομία αναμένεται, στο τρέχον τρίμηνο, να παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.