X

«Ήπια» απεμπλοκή από το Μνημόνιο μελετά η Κυβέρνηση

Δύσκολο χαρακτηρίζουν αυτο εγχείρημα παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές. Αγκάθι η συζήτηση για το χρέος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ένα «βελούδινο» διαζύγιο προσπαθεί να πάρει η Κυβέρνηση από Τρόικα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και την απεμπλοκή της Ελλάδας από την στενή επιτήρηση της τρόικας, όπως αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα από το 2010 και μετά (και μετά θα υπάρχει η επιτήρηση της Κομισιόν, όπως σε όλα τα Κράτη-μέλη).

Σε κάθε περίπτωση όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα δυσκολέψουν αυτό το σενάριο. 

Η πρώτη δυσκολία έγκειται στην διαπραγμάτευση για το χρέος, αφού για να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί και μάλιστα επιτυχώς, η 5η  αξιολόγηση της τρόικας, που ξεκινά στο τέλος του μήνα. 

Όμως η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι στρωμένη με «ροδοπέταλα» αφού περνά μέσα από δύσκολα θέματα και δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η Κυβέρνηση και σίγουρα είναι πολύ δύσκολα «πολιτικά διαχειρίσιμα» μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης (εργασιακά, απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος κλπ.). 

Η δεύτερη δυσκολία είναι στην κάλυψη των «κενών», δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού, αν η Κυβέρνηση δεν δεχθεί τις τελευταίες δόσεις της Τρόικας που είναι πάνω από 7δις €. 

Ωστόσο, με αυτό το σενάριο οι Βρυξέλλες λένε ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία ύψους 26 δις €, το οποίο όμως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θα το χρηματοδοτήσει ως εξής: 

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για κλείσιμο του κενού 

-         7,5 δις € από την τελευταία δόση ΔΝΤ-ΕΕ

-         11,4 δις € που υπάρχουν στο ταμείο του ΤΧΣ 

-         5 δις € μέσω ρέπος του ελληνικού δημοσίου 

-         2 δις € από τις αγορές με έκδοση ομολόγων 

Το τελευταίο σκληρό μπρα ντε φερ με την Τρόικα θα γίνει σε δέκα καυτά μέτωπα, στα οποία φαίνεται να μην υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές. 

Τα 10 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

1.     Πλειστηριασμοί

2.     Νέο ασφαλιστικό

3.     Ομαδικές απολύσεις

4.     Συνδικαλιστικός Νόμος

5.     Ενιαίο Μισθολόγιο

6.     Απολύσεις στο Δημόσιο

7.     Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

8.     Συντελεστές ΦΠΑ

9.     Δημοσιονομικό κενό

10.    Φοροελαφρύνσεις 

Βέβαια το ζητούμενο είναι ποια και πόσα από αυτά τα μεγάλα «μέτωπα» θα γίνουν τελικά «προαπαιτούμενα», δηλαδή θα πρέπει να έρθουν δια νόμου –νόμων στη Βουλή πριν την οριστική συμφωνία για την 5η επικαιροποίηση του μνημονίου, σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup. 

Πάντως, πρώτο απ΄ όλα είναι και βάση συνταγματικής υποχρέωσης το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.