X

Διορία 8 ημερών για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Όλα τα εκκαθαριστικά, βάσει των οποίων πρέπει να καταβληθεί – τουλάχιστον - η πρώτη δόση, έχουν ήδη αναρτηθεί στο TAXISnet.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Οκτώ ημέρες απομένουν ως την λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, βάσει των εκκαθαριστικών, που ανεξαιρέτως όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν πλέον να βρουν στο TAXISnet, καθώς ολοκληρώθηκε νωρίτερα η ανάρτηση και των εκκαθαριστικών για τις ιδιοκτησίες όπου έγιναν διορθώσεις, βάσει της τροπολογίας.

Οι ιδιοκτήτες με διορθώσεις στις αξίες γης ή με πλήρη απαλλαγή λόγω εκτάκτων συνθηκών, όπως ισχύει κατ΄ εξαίρεση φέτος για τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους όχι μόνο το τελικό ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν ή μηδενική ένδειξη σε περίπτωση απαλλαγής, αλλά και τον προηγούμενο υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, ώστε να κάνουν τις συγκρίσεις.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανήρτησε, τρεις ημέρες νωρίτερα του προγραμματισμένου, 800.000 εκκαθαριστικά με μειώσεις στις αξίες γης των οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς εντός σχεδίου, αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

Ενδεικτικά, στην περιοχή Κατσαρού Ηλείας, η αξία μειώθηκε από το παράλογο 1.160.000 ευρώ σε 122.000 ευρώ ανά στρέμμα, στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς από τις 508.000 ευρώ έπεσε στις 16.000 ευρώ, ενώ κατά πάνω από 4.800% μειώθηκε η αξία με την οποία υπολογίστηκε ο φόρος  στο Τρίκορφο Θεσπρωτίας, πέφτοντας από τις 280.000 ευρώ στις 5.800 ευρώ ανά στρέμμα.

Αυτά τα νέα εκκαθαριστικά έχουν ως και 95% μικρότερο φόρο για τα οικόπεδα, όμως όχι για όλα, κι αυτό διότι η επιβολή του φόρου γίνεται με κλιμάκια. Έτσι, μπορεί κάπου η αξία γης να μειώθηκε από τα 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα 25 ευρώ ανά τ.μ., όμως ο φόρος έμεινε ίδιος αφού δεν άλλαξε ο συντελεστής, μια και ισχύει ίδιο ύψος φόρου σε αξίες από 20 ως και 50 ευρώ ανά μέτρο.

Παρά τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πάντως, δεν κατέστη δυνατό να γίνει ένα μήνα νωρίτερα, αντί του σχεδιασμού που προβλέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου, ο συμψηφισμός των εκπτώσεων που δικαιούται σημαντική μερίδα ιδιοκτητών, όπως αυτοί που είχαν κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα και οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Όλοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση δίχως την ανάλογη μείωση, καθώς το ποσό της τελικής έκπτωσης που δικαιούνται θα καταμεριστεί ισομερώς στις πέντε ή τις τέσσερις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.