X

Το μήνυμα Σαμαρά στην τρόικα για τις φοροελαφρύνσεις

Σήμα ότι έχει έρθει η ώρα για απαρχή μείωσης των φορολογικών βαρών έστειλε ο Πρωθυπουργός, σε αντίκρουση όσων υποστηρίζουν οι δανειστές

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ευθεία απάντηση στην τρόικα, η οποία και μέσω δηλώσεων ευρωπαίου αξιωματούχου της, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα, επιμένει για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 2 δις το 2015 και την ανάγκη να μείνουν ως έχουν στο Μνημόνιο οι δημοσιονομικοί στόχοι, εμφανιζόμενη έτσι εξαιρετικά διστακτική σε μειώσεις φόρων και πάντοτε υπό την προϋπόθεση λήψης ισοδύναμων μέτρων, έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Κατά την ομιλία του στην Χαλκιδική, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε με νόημα ότι «Μέχρι πριν λίγους μήνες, η συζήτηση ήταν, αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, που δεν χρειάστηκαν τελικά. Ενώ τώρα η συζήτηση είναι για τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται».

Η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί σε εννέα ημέρες στην Βουλή, να καταρτιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, που αν και πιο αισιόδοξες, δικαιώνονται την τελευταία διετία, διαψεύδοντας την εξαιρετικά αυστηρή ματιά της τρόικας στα δημοσιονομικά.

Έτσι, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% ή 2,5% του ΑΕΠ, αντί του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο, ώστε να υπάρξει περιθώριο για την υιοθέτηση ενός σημαντικού, πρώτου πακέτου φοροελαφρύνσεων, που έχει ήδη έτοιμο η Κυβέρνηση για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Μαζί με την μείωση του 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η Κυβέρνηση θα περιλάβει στον Προϋπολογισμό, την οριζόντια μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα διατηρηθεί το 2015, όπως θα διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων, το οποίο ίσως έρθει και κατά τμήματα, ακόμη κι εκτός του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες και η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει, ακόμη και δίχως την πλήρη συναίνεση της τρόικας, την αύξηση μέχρι και σε 100 των δόσεων στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με ταυτόχρονη διαγραφή από 50% ως και 90% των προσαυξήσεων και μείωση του επιτοκίου από το 8% στο 4% 

Ακόμη, στο πλαίσιο μείωσης της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει κατά έναν χρόνο την μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές αξίες. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι της τάξης του 15% μεσοσταθμικά κι αυτό καθώς σε κάποιες περιοχές δεν αποκλείεται η μείωση να φθάνει και το 30% ή 40%. 

Εκτός από την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και άλλων 20 τελών και φόρων επί των ακινήτων που υπολογίζονται ως ποσοστό των αντικειμενικών αξιών, η μείωση τους αναμένεται να συμβάλει και στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται ακόμη ένα μέτρο το οποίο εξετάζεται κι αφορά την «χαλάρωση» του πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας, ώστε να αφορά το ύψος της εμπορικής αξίας, αυτής που έχει καταβάλλει ο αγοραστής και όχι την – κατά κανόνα – υψηλότερη αντικειμενική που ισχύει για το ακίνητο.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που ως τις 6 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή, θα περιλαμβάνεται και το τελικό ύψος της αποκατάστασης των αποδοχών των ένστολων, καθώς και το βάθος χρόνου απόδοσης των αναδρομικών τους.