X

Αλλάζει το «ποινολόγιο» για χρέη στο Δημόσιο

Αφορά από το ύψος  των προστίμων και των προσαυξήσεων, μέχρι τις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και τους  πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά την βεβαίωση φόρων, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα αυστηρό σήμερα «ποινολόγιο» για όλους όσοι δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των φορολογικών τους και άλλων υποχρεώσεων, ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο φάσμα των τροποποιήσεων ανήκουν όλες οι κυρώσεις αλλά και οι διευκολύνσεις για τους οφειλέτες, αφού σύμφωνα με απόφαση του Γκίκα Χαρδούβελη επανεξετάζεται όλο το πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στο οποίο υπάγονται και οι διακανονισμοί τμηματικής καταβολής φόρων. 

Τι και κατά πόσο πρέπει να αλλάξει, κυρίως προς το «»μαλακότερο», θα προτείνει στον Γκίκα Χαρδούβελη, Ομάδα έργου που συνεστήθη με απόφαση του και η οποία έχει διορία ως τα μέσα Νοεμβρίου για να του υποβάλλει το πόρισμα της για τις ανάγκες αναθεώρησης του Κώδικα. 

Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

-ύψος προσαυξήσεων για μη έγκαιρη καταβολή φόρων

-τα πρόστιμα για μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση χρέους (10% μετά από 2 μήνες, 20% μετά από ένα έτος κτλ)

-τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, δέσμευση κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί κτλ)

-όροι ρύθμισης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών

-περιπτώσεις υποβολής μηνύσεων και αιτήματος άσκησης ποινικών διώξεων για οφειλή στο Δημόσιο

Όλα αυτά εν αναμονή των εξαγγελιών για τους νέους χαλαρότερους όρους των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων, κυρίως για όσους λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν μπορούν να είναι συνεπείς προς το Δημόσιο.