X

Σε 700.000 άτομα θα δοθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οι προϋποθέσεις για τα 700.000 άτομα που θα φτάσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην πλήρη ανάπτυξή του, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εργασίας, παρουσία του πρωθυπουργού.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Από 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για όσους θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να λάβουν το βοήθημα φτωχά νοικοκυριά, άνεργοι, ανάπηροι, υπερήλικες και γενικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα χρήματα θα δίνονται και αναδρομικά για όσους κάνουν και αργότερα αίτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όπως είχε πει και ο υφυπουργός, κ. Κεγκέρογλου.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πιλοτικής  εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε 13 περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών και όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο, τονίζοντας παράλληλα ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα το λαμβάνουν 700.000 άτομα.

«Με τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούμε να δίνουμε πόρους όπου χρειάζεται, για να λύσουμε προβλήματα και η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να στηρίζεται σε στέρεα θεμέλια» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τον χαρακτήρισε μία «μικρή επανάσταση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είπε «η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική αλλά και δημογραφική στη χώρα μας» και εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η χώρα βγαίνει από την κρίση και ξέρω ότι κάποιοι στεναχωριούνται γι’αυτό, δηλαδή για το ότι η χώρα αλλάζει κεφάλαιο».

Η εισοδηματική ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ για κάθε ωφελούμενη μονάδα και η αναλογική εισοδηματική ενίσχυση σύμφωνα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, θα είναι 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια που απαρτίζεται από ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις θα λάβει έως 400 ευρώ το μήνα. Το κριτήριο διαμονής είναι ότι ο δικαιούχος  θα πρέπει να διαμένει για έξι μήνες στο συγκεκριμένο δήμο και πέντε χρόνια στην Ελλάδα συνδυαστικά. Αναλυτικά οι διακούχοι και οι προϋποθέσεις για το επίδομα ΕΔΩ.

Οι παροχές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι:

-  Άγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.

- Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο, 3.600€ ετήσιο

- Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο, 4.200€ ετήσιο

- Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο

- Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο, 4.800€ ετήσιο

- Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο, 5.400€ ετήσιο

-  Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο, 6.000€ ετήσιο

- Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο, 3.600€ ετήσιο

- Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο, 4.200€ ετήσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο δικαιούχος έχει κάποιο εισόδημα από δικές του πηγές, το ποσό θα αφαιρείται από το συνολικό ετήσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα μπορούσε να λάβει.

Πιλοτικά σε 13 Δήμους θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα

- Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας

-  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας

- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών

- Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων

- Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου

 - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας

- Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας

- Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου

 - Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου

ΕΣΕΕ: Να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλη την επικράτεια

Η ΕΣΕΕ ήταν παρούσα στην εκδήλωση, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Κορκίδη, σε ανακοίνωση που έβγαλε μετά το τέλος της, αναφέρει:"Ο εμπορικός κόσμος της χώρας στέκεται δίπλα σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο έχει στόχο να ανακουφίσει χιλιάδες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση και βρίσκονται στα όρια –αν δεν τα έχουν ξεπεράσει- του κοινωνικού αποκλεισμού.  Δεδομένου δε ότι το πρόγραμμα περιορίζεται προς το παρόν πιλοτικά μόνο σε 13 Δήμους, εκφράζουμε την ευχή να επεκταθεί άμεσα και το συντομότερο δυνατό να γενικευτεί η εφαρμογή του, ώστε να καλύψει το σύνολο της επικράτειας".