X

«Μίνι φορολογικό» φέρνει το υπουργείο Οικονομικών: Ποιοι ωφελούνται και πως;

Συμψηφισμούς και αλλαγές στην φορολογία αγροτών και Πόθεν Έσχες φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Φορολογία στο 13% για τους αγρότες το 2015, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ανάπηρους και «ανενεργά μπλοκάκια», παράταση του Ε9, παράταση της απόσυρσης ΙΧ και αλλαγές στο Πόθεν Έσχες ακινήτων φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έρχονται και συμψηφισμοί για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Έτσι, η Κυβέρνηση μετά τις πρώτες φοροελαφρύνσεις που εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (μείωση 30% ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% το 2015, παραμονή στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση), τώρα έχει έτοιμο σχέδιο και για άλλες αλλαγές σε αγρότες, επαγγελματίες και μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, και δεν αποκλείεται να περιληφθούν στο Νομοσχέδιο για τα νέα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. 

- Συμψηφισμοί Φόρου Εισοδήματος & ΦΠΑ: Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ορίζεται ότι από το τέλος του μήνα και μετά, όλες οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ θα συμψηφίζονται με τις οφειλές προς τα Ταμεία και μάλιστα ηλεκτρονικά, χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο φορολογούμενος.Το πρώτο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων, η οποία θα περιέχει όλα τα στοιχεία, όλων των οφειλετών, όλων των Ταμείων, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τις 27 του μήνα αλλά και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο (on line) με τις τροποποιήσεις που επέρχονται. Το δεύτερο βήμα ξεκινά από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφού θα κάνει τους πρώτους συμψηφισμούς με τις οφειλές προς τις εφορίες, ό,τι... περισσεύει θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων (ΗΔΙΚΑ), η οποία εντός 3 ημερών θα απαντά εάν θα γίνει και συμψηφισμός έναντι ασφαλιστικών οφειλών.Επίσης, το επόμενο βήμα είναι το ψαλίδισμα ή η πλήρης εξαφάνιση των επιστροφών φόρου. Όπως προβλέπει η σχετική Απόφαση, εάν ο φορολογούμενος έχει οφειλές σε ασφαλιστικό Ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών παρακρατεί το ποσό και το πιστώνει στον τραπεζικό λογαριασμό του Ταμείου και από εκεί και πέρα το Ταμείο αναλαμβάνει να διαγράψει το μέρος της οφειλής που συμψηφίστηκε. 

- Κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος: Αφορά άτομα με αναπηρία άνω του 80%, αφού από του χρόνου απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 650 ευρώ. Έρχεται και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά μπλοκάκια. 

- Μείωση φορολογίας για Αγρότες: Προωθείται διάταξη που σε κάθε περίπτωση όπου το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, για τους αγρότες, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%, μέχρι να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών από το 2015. Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα. Εάν το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. 

- Προς Παράταση για Ε9: Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για τους φορολογούμενους για την υποβολή διορθωμένου Ε9, με δεδομένο όμως ότι δεν έχει ακόμα ανοίξει η εφαρμογή και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθεί παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

- Παράταση της απόσυρσης κατά 1 χρόνο: Δεκτό το αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου αυτοκινήτων έκανε το υπουργείο Οικονομικών για παράταση της απόσυρσης κατά ένα έτος ακόμη. Ζητήθηκε το μέτρο της απόσυρσης να αφορά και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το τελευταίο αίτημα εξετάζεται. 

- Αλλαγή Πόθεν Έσχες στα ακίνητα: Ο αγοραστής καλείται πλέον να καλύψει ε το Πόθεν Έσχες το πραγματικό τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι την αντικειμενική αξία. Σήμερα, λόγω της απόκλισης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η αδυναμία κάλυψης του πόθεν έσχες στο ύψος των αντικειμενικών οδηγεί στη ματαίωση αγοραπωλησιών υπό την απειλή έξτρα φόρου εισοδήματος στο τεκμήριο δαπάνης που δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες.