X

Χαρδούβελης: Έρχεται μείωση φορολογικών συντελεστών από τις αρχές του 2015

Το τέλος της αξιολόγησης από την τρόικα ξεκλειδώνει, μέσα στον Δεκέμβριο, την συζήτηση για το χρέος και φέρνει στο τραπέζι τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ως ορόσημο της αλλαγής σελίδας για την οικονομία και την χώρα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει στην τελική ευθεία τις συζητήσεις για την διευθέτηση του χρέους, την οριοθέτηση της επόμενης ημέρας από το Μνημόνιο και το καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η υπερψήφιση των τελευταίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών,  ανοίγουν τον δρόμο για την σταδιακή μείωση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας από τις αρχές του 2015.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ημερησία, ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζει ότι «η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι από τις αρχές του 2015 και με ορίζοντα υλοποίησης ως το 2018 θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό  των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».

Σε ότι αφορά την κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται η μείωση των αντικειμενικών αξιών να γίνει νωρίτερα από το 2017, φέρνοντας έτσι πιο γρήγορα ελάφρυνση  του φόρου ακινήτων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Συνετή αλλαγή σελίδας

Όπως δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης για την ημέρα μετά από το Μνημόνιο, η «νέα σχέση με τους δανειστές» θα προκύψει ούτως η άλλως με την έλευση του 2015 και το τέλος του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας.

Αυτό που μένει όμως να διαμορφωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, είναι κατά τον Υπουργό Οικονομικών το πλαίσιο «για μια συνετή και συμφωνημένη με τους δανειστές επόμενη ημέρα» καθώς ο δρόμος προς την οικονομική αυτονομία της χώρας «προϋποθέτει προσεκτικά και ασφαλή βήματα και όχι επιλογές μεγάλου ρίσκου».

Όπως υπογραμμίζει ο Γκ. Χαρδούβελης «αυτό δεν αποτελεί απαίτηση κανενός «ξένου αφεντικού» αλλά ξεκάθαρο εθνικό στόχο».

Σε ότι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ως επιλογή  που «έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας για την χώρα από ότι η εξεύρεση νέων πόρων από τους δανειστές μας», την  αξιοποίηση ως «μαξιλαριού ασφαλείας» του αποθέματος του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αλλαγή χρήσης του οποίου πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα Κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που μας έχουν δανείσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, ως μόνη αβεβαιότητα προβάλει ο κίνδυνος να εισέλθει η χώρα σε πολιτικές περιπέτειες, μέσω πρόωρων εκλογών που δεν θεωρεί ότι «μπορούν κάτι να προσφέρουν», γι΄ αυτό και όπως λέει είναι απαραίτητη η συναίνεση για να εξασφαλιστούν όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα και να επιταχυνθούν η προσέλκυση κεφαλαίων, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη ημέρα θα φέρει αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και μειώσεις των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα.