X

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δις

Αφιέρωμα των New York Times στον Υπουργό Οικονομικών, στο οποίο εκφράζει μέρος του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Ant1news

Αφιέρωμα των New York Times στον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον οποίο χαρακτηρίζει «νευρικό» δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα, με τίτλο «επιχειρεί να περάσει ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα».

«Το μόνο που ζητάμε είναι μια δυνατότητα να συστήσουμε μια πρόταση που θα μειώσει το κόστος του ελληνικού δανείου και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά από πολιτικές που προκάλεσαν μαζική κοινωνική ασφυξία» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, πιέζεται από τον χρόνο και η τελευταία δόση θα χρειαστεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της, σημειώνει η αρθρογράφος. Ο νέος τσάρος της ελληνικής Οικονομίας της απαντά ότι «δεν θέλουμε τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα. Ο βασικός στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση» καθώς αυτό θα μπορούσε ελάχιστα να συμβάλει για να μπει το νερό στο αυλάκι.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία μέσω του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη αναφέρει οτι "οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται δυστυχώς πιο κοντά" και καλεί την κυβέρνηση να πει "πού θα βρει τα χρήματα για τις βασικές ανάγκες του κράτους".

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Βαρουφάκης «στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η οικονομία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε»  σημειώνοντας ότι πολλοί από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι τα στελέχη του έχουν άγνοια για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Προτείνει, ωστόσο, ο οικονομολόγος ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μείωση 4,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Ελλάδα θα μπορούσε να προτείνει μείωσή του στο 1-1,5%.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στο στόχο της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, με σκοπό την απελευθέρωση κάποιων εσόδων. Με το χρέος να έχει μεταφερθεί πλέον σε άλλα κράτη, των οποίων οι κυβερνήσεις είναι αντίθετες στο κούρεμά του, ο κ.Βαρουφάκης σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ομολόγους του, ώστε να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το βάρος, ενώ δήλωσε ότι σύντομα θα προταθούν λύσεις.

Τέλος, το άρθρο περιγράφει την πορεία του Γιάννη Βαρουφάκη στον ακαδημαϊκό χώρο, την περίοδο που ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, τις θέσεις του για τη λιτότητα και τη σύγκλισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.