X

Βαρουφάκης: Δε θα υπάρξει συμφωνία αν επιμείνουν σε μνημόνιο

Την ευθύνη στην Γερμανία ρίχνει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών για τυχόν αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup.

Ant1news

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους που, κατά τη γνώμη του, δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, στην βρετανική Telegraph.

Ο Υπουργός Οικονομικών ρίχνει ευθείες βολές για την μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι σήμερα, στην Γερμανία:

«Έχουμε ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο μόνος λόγος για να επιμείνει κανείς να γίνει περαιτέρω σύσφιξη είναι να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι ένας τρόπος για να τελειώσει ο κύκλος χρέους - αποπληθωρισμού και να αποκαταστήσουμε τα κυκλώματα της ελληνικής οικονομίας για την παροχή πιστώσεων», τονίζει.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,5% στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, έχουμε κάνει πολλά για μια συμφωνία. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απέχουμε από κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες», συμπληρώνει.