X

Δείτε ζωντανά τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Πρωινό ΑΝΤ1

Ο Υπουργός Οικονομικών απαντά σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη φορολογία, τον ΦΠΑ και όλα τα "καυτά" θέματα του χαρτοφυλακίου του στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ant1news

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, μετά την υπουργοποίησή του, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ο Υπουργός μίλησε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα και τις αλλαγές που σχεδιάζονται από την νέα κυβέρνηση στον τομέα της Οικονομίας.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πέντε χρόνια η Ευρώπη σύρεται μέσα σε μία μνημονιακή διαδικασία. Αυτή την ιδέα της λιτότητας, που δεν αφήνει τους λαούς της Ευρωζώνης να έχουν ελπίδα», είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Αναφερόμενος στον τρόπο που έγιναν οι διαπραγματεύσεις, είπε:

«Εμείς είπαμε: Υπάρχει ένα πρόγραμμα. Το μνημόνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι μία αρχή που σεβόμαστε. Η άλλη αρχή είναι ότι πήραμε την εντολή από το λαό να αμφισβητήσουμε αυτή τη συμφωνία.

Αυτά τα δύο τα παντρέψαμε. Ένα από τα πράγματα που άκουσα στην ΕΕ είναι ότι είσαστε σε ένα πρόγραμμα, δεν αλλάζει με τις εκλογές. Αν βγαίναμε και λέγαμε ότι η Δημοκρατία έχει καταργηθεί, θα κάναμε δώρο στις ακροδεξιές τάσεις, που δεν θέλουν την Ευρώπη.

Τινάζοντας δύο Eurogroup στον αέρα, επιμείναμε να συνδυάσουμε μία πολιτική με μία οικονομική συζήτηση. Μέσα από τη μεγάλη σύγκρουση και αφού βγήκαμε από την απομόνωση πετύχαμε συμβιβασμούς».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε και στο σημερινό του αξίωμα, σημείωσε:

«Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με το κόμμα και τον Τσίπρα έγινε τα τελευταία δύο χρόνια» και συνέχισε τονίζοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ του ιδίου και της παράταξης που τους έδεσαν:

«Πιστεύω ότι οι απλουστευτικές διαδικασίες μειώνουν την ελευθερία. Κάθε που παίρναμε μία δόση μειώναμε τις διαπραγματευτικές μας ικανότητες. Μπαίναμε σε μία κρίση από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε.

Εκλέχτηκε μία κυβέρνηση που θα έλεγε ΟΧΙ. Και αυτό έκανα στις διαπραγματεύσεις».

Απατώντας στις κατηγορίες που επιρρίπτονται στην κυβέρνηση ότι έκανε «κωλοτούμπα» υπογράφοντας ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο βάπτισε «πρόγραμμα», έδωσε τη δική του ερμηνεία στο τι σημαίνει Μνημόνιο.

«Μνημόνιο για μένα είναι: Αν δώσεις υπό όρους λιτότητας σε ένα χρεοκοπημένο κράτος ένα τεράστιο δάνειο, μειώνοντας τα έσοδά του, δεν θα το ξεπληρώσει ποτέ. Τα κριτήρια και οι όροι του κάθε προγράμματος, έπαιξαν το ρόλο της απαξίωσης των μεταρρυθμίσεων» και έκανε σαφείς κάποιες παραμέτρους της τρέχουσας συμφωνίας με τους εταίρους:

«Η Συμφωνία είναι γεμάτη από δημιουργικές ασάφειες. Και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους.

Δε θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερα αν ξέρω ότι δεν μπορώ να το πετύχω».

Δίνοντας ένα στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, τόνισε ότι «δε θα αυξηθεί σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, βιβλία και έντυπα ο ΦΠΑ.

Θα ψάξω να βρω άλλες πηγές φορολόγησης».

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, έδωσε ερμηνεία στο «κέρδος» της ελληνικής πλευράς από τη συμφωνία:

«Η συμφωνία είναι για τέσσερις μήνες. Αυτό που κερδίσαμε είναι ότι για πρώτη φορά γινόμαστε συν-συγγραφείς του μέλλοντός μας. Την πρώτη φορά που ανέφερα τον όρο «ανθρωπιστική κρίση» με κατηγόρησαν ότι πολιτικοποιώ τη συζήτηση.

Στη συμφωνία το τελευταίο εδάφιο της αφορά στην ανθρωπιστική κρίση».

Και περιγράφοντας τη σχέση με τους «θεσμούς» από εδώ και στο εξής, είπε:

«Δεν θα ‘ρθει μια συμμορία τεχνοκρατών να μας ελέγχει.

Δε θα γίνονται μονομερείς ενέργειες που έχουν αντίκτυπο στα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και την ανάπτυξη, αυτό είναι που αναφέρεται στη συμφωνία».

Αναφερόμενος στα «καυτά θέματα» τη ρύθμισης των χρεών:

«Ό,τι αλλαγές γίνονται στη ρύθμιση των χρεών είναι προς το καλύτερο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν κι άλλες και πολύ σύντομα θα κατατεθούν.

Αυτό το κείμενο, της συμφωνίας, γράφτηκε με στόχο την κατάργηση του Μνημονίου».

Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε τα κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Σε μία πραγματική Δημοκρατία είναι ένα απαράδεκτο συνοθύλευμα νομικών παρατυπιών που έχουν περάσει στο όνομα του Μνημονίου. Οι ίδιοι που τα πέρναγαν γνώριζαν ότι παρανομούν.

Δεν ζούμε σε μία πραγματική Δημοκρατία. Ο τρόπος που λειτουργεί το Eurogroup δεν συνάδει με το όραμα που είχε ο Καραμανλής όταν μας έβαζε στην ΕΕ.

Το Eurogroup δεν υπάρχει νομοθετικά.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει και δεν θα αργήσει να γίνει αυτό».

«Δεν έχω προστασία, αν χρειαστεί να έχω, θα παραιτηθώ».

«Η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αυτό που είχε ειπωθεί στην Θεσσαλονίκη είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Εν αρχή η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα πάμε ξανά σε εξωφρενή πρωτογενή πλεονάσματα.

Η συμφωνία είναι το φύλλο συκής που χρειαζόμασταν για να τελειώσει το Eurogroup και να σταματήσουν τα Μνημόνια.

Το κείμενο είναι κείμενο μεταρρυθμίσεων και όχι παροχών. Αυτό το κείμενο μπήκε στη θέση του Μνημονίου» απάντησε ερωτώμενος για την ανατροπή των προεκλογικών και προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με την εντολή που έλαβαν από το λαό, ανάφερε:

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ.

Ο κόσμος δεν λέει να βγούμε από το Ευρώ, αλλά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας».