X

Πίεση των θεσμών για μέτρα, με όπλο το χρηματοδοτικό κενό

ΕΚΤ-ΔΝΤ κλείνουν τις πόρτες σε «διευκολύνσεις» για ρευστότητα. Σε φόρους κι αποθεματικά αποβλέπει η Κυβέρνηση. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για γ΄ πακέτο στήριξης.

Ant1news

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η Κυβέρνηση, για να διασφαλίσει την επάρκεια των δημοσίων ταμείων να καλύψουν αφενός μισθούς και συντάξεις, για την καταβολή των οποίων η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφετέρου για να μπορέσει η χώρα να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους και τους ιδιώτες πιστωτές το επόμενο διάστημα.

Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 11 δις ευρώ για τον Μάρτιο, καθώς χρειάζονται 2,8 δις για καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, 800 εκατομμύρια για τις λειτουργικές ανάγκες του Κράτους και την επιστροφή φόρων και 7,27 δις ευρώ για την εξόφληση δανείων, εκ των οποίων το 1,5 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 4,6 δις συν τους τόκους για πληρωμή εντόκων γραμματίων.

Σε ότι αφορά την λειτουργία του Κράτους και τις δημόσιες δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κ.α.) το Υπουργείο Οικονομικών αποβλέπει τόσο στην συλλογή φόρων, καθώς σήμερα λήγει η δόση του ΕΝΦΙΑ και πρέπει να καταβληθεί ο ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, όσο και στην αξιοποίηση «διαθεσίμων» από τους κρατικούς φορείς, ενώ όπως δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ετοιμάζονται μέτρα τόνωσης των δημοσίων εσόδων.

Όμως στο κομμάτι που και η ίδια η Κυβέρνηση, μέσω κορυφαίων στελεχών της, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε το πρωί για όλα στον Γιώργο Παπαδάκη και το Πρωινό ΑΝΤ1,  παραδέχεται ότι δυσκολεύεται, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, οι πιστωτές δεν φαίνονται πρόθυμοι για «διευκολύνσεις» προς την ελληνική πλευρά, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους.

Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό, η Κυβέρνηση βρίσκει «κλειστές πόρτες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν φαίνεται να συζητά μια πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας εξόφλησης των δόσεων του Μαρτίου, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στις 6 του μηνός, ιδέα που έριξε στο τραπέζι ο Αλέκος Φλαμπουράρης,.

Παρεμφερής είναι η αντιμετώπιση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία μέσω του Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε ότι ούτε τα 1,9 δις των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων ούτε η επαναφορά της παροχής φθηνής ρευστότητας θα γίνουν, αν δεν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στήριξης για τις οποίες δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση κι αποτελούν προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Στελέχη των τριών θεσμών επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα έχουν γίνει ασφυκτικά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ πληθαίνουν διαρκώς τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης για την «ανάγκη»,, όπως αναφέρουν, τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα είναι τουλάχιστον 20 ή κατά άλλες εκτιμήσεις 30 δις ευρώ.

Μόνο για τις δανεικές υποχρεώσεις της στο διάστημα Μαρτίου Ιουνίου, η Ελλάδα θέλει 18,6 δις, εκ των οποίων 4,26 δις για δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 11,8 δις (συν τους τόκους) για εξόφληση έντοκων γραμματίων.

Όλα αυτά, ενώ το Βερολίνο στέλνει μηνύματα στην Αθήνα ότι προ ημερών δεσμεύθηκε να είναι συνεπής εγκαίρως στις δανειακές υποχρεώσεις έναντι των εταίρων, αποδεχόμενη ότι σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να διακοπεί αυτομάτως η παράταση του προγράμματος, την ώρα που και ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2014, έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση για ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής  οικονομίας.