X

Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί έκτακτος φόρος, θα μπει σε αυτούς που έχουν

Τι είπε ο Υπ. Οικονομικών για ΦΠΑ, αφορολόγητο, φόρο ακινήτων, ρυθμίσεις για χρέη και δάνεια. Τι αποκάλυψε για τον διάλογο στην χειραψία με τον Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Ελπίζω πως δεν θα χρειαστούν νέοι φόροι, αλλά αν χρειαστεί θα επιβληθούν σε αυτούς που έχουν, είπε ο κ.Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Σκάι, λίγες ώρες αφού ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος αν θα επιβληθούν νέοι φόροι, απάντησε «ελπίζω πως όχι», για να συμπληρώσει:

«Έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα».

Στην περίπτωση που χρειαστεί όμως, τόνισε, να επιβληθούν  έκτακτοι φόροι, «θα είναι σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, με όριο και στοχευμένα.

Δεν μπορούμε να μαζεύουμε χρήματα από αυτούς που χρωστάνε 2 και 3.000 ευρώ για να μαζέψουμε χρήματα, αλλά αυτοί που έχουν και δεν έχουν πληρώσει ποτέ θα χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα.

Οι εταιρείες δεν μπορεί να δηλώνουν 30% κέρδη στην Γαλλία και εδώ 1%. Εδώ χρειάζεται η βοήθεια των εταίρων μας. Κι εδώ θέλω να δω πώς θα λειτουργήσουν για τις δικές τους εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση «αν θα έρθει μία μέρα που δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα πάρει το νομοσχέδιο για τις «100 δόσεις».

«Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο  για όσους έχουν ήδη πληρώσει, αναζητείται τρόπος για να επιβραβευθούν.

Όπως είχε πει και στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, μετά την υπουργοποίησή του, στο Πρωινό ΑΝΤ1 την Παρασκευή, «ο ΦΠΑ δεν θα αλλάξει στον τουρισμό, τις παραμεθόριους, τα νησιά, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα».

Υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία έχει ισχύ μόνο τέσσερις μήνες και επανέλαβε ότι περιείχε «δημιουργικές ασάφειες» κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους, ώστε να εγκριθεί από τα Κοινοβούλιά τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα απέναντι στις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους πολίτες, τους οποίους προέτρεψε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του.

«Μην ανησυχείτε για μισθούς και συντάξεις. Αλλά θα πω και το άλλο: Πληρώνετε τους φόρους σας, είναι πατριωτικό καθήκον για όσους έχουν.

Εκεί που έχουμε πρόβλημα στο θέμα της ρευστότητας, για την αποπληρωμή του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να συζητάμε με τους εταίρους μας», είπε σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση Παπαδήμα είχε δεχτεί ότι τα χρήματα που μας χρωστά η ΕΚΤ θα δίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση.

Εμείς λέμε ‘μην μας τα δώσετε, δώστε τα στο ΔΝΤ’.

Αυτοί λένε ‘δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία’, εμείς ‘λέμε φτιάξτε την. Ούτε μνημόνιο υπήρχε, αλλά το φτιάξατε’» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα της εκταμίευσης των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια και επανέλαβε την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθούμε σε αδιέξοδο:

«Δεν ανησυχώ, γιατί περάσαμε τρεις εβδομάδες να διαπραγματευόμαστε, όχι για να πάνε όλα χαμένα».

Δεν διαφωνώ με τον Σόιμπλε

Ερωτώμενος για τη δήλωση Σόιμπλε ότι «αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν θα λάβει χρήματα» απάντησε ότι «συμφωνεί» και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε τις δεσμεύσεις, αυτό που είπαμε είναι ότι δεν θέλουμε μνημονιακές δεσμεύσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων είπε:

«Βάλαμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα στη συμφωνία.

Η Ευρωζώνη και η ΕΕ λειτουργεί αργά και σταθερά σε μία καθοδική πορεία, το να την ανατρέψεις είναι δύσκολο κι εμείς τα καταφέραμε.

Είναι μία στιγμή που μπορούμε να αναπνεύσουμε, να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Η ρευστότητα και οι προτεραιότητες

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας «είμαστε εντάξει απέναντι στους πολίτες» είπε σχετικά και έθεσε τις προτεραιότητές του.

-Καταπολέμηση ανθρωπιστικής κρίσης

-Λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού

-Ρύθμιση των οφειλών

-Διαπραγμάτευση

Ειδικά για το θέμα της διαπραγμάτευσης, εστίασε σε τρία ζητήματα. Σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορώ να έχω 4% πλεόνασμα μόνο αν οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις. Εναλλακτικά, για να το πετύχω πρέπει να συνθλίψω τους Έλληνες. Κι αν γίνει αυτό, σκοτώνεις την αγελάδα που σου δίνει γάλα».

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο τόνισε τη διαφωνία του ίδιου και της κυβέρνησης για τον τρόπου που γίνονταν μέχρι τώρα. Επανέλαβε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνδεθούν με έναν φορέα ανάλογο με την ΕΤΒΑ με τις ασφαλιστικές εισφορές και περιγράφοντας τη λειτουργία του είπε ότι θα είναι συνδεδεμένος με την ΕΚΤ και άλλα κράτη, ώστε να υπάρχουν έσοδα. Τα κέρδη αυτά τα συνέδεσε επίσης, με τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, για την οποία ανέφερε ότι για να υπάρχει «θα πρέπει να έχουμε ΑΕΠ».

Το τρίτο σκέλος της διαπραγμάτευσης αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Φόροι και Αφορολόγητο

Ο κ.Βαρουφάκης δεσμεύτηκε για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει σταδιακά.

«Ντρέπομαι που ο φτωχός έλληνας πληρώνει φόρο από το 1ο ευρώ. Το αφορολόγητο θα επανέλθει σταδιακά στις 12.000 ευρώ. Αυτό δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα. Μόλις τώρα σταθεροποιήθηκε η οικονομία, αποκαταστάθηκαν οι καταθέσεις, θέλουμε ακόμα δύο εβδομάδες γι’αυτό».

Σημείωσε δε ότι το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύει και ότι θα βρεθούν κι άλλα ανάλογα μέτρα.

Σχετικά με το φόρο στα ακίνητα και το φόρο εισοδήματος, διευκρίνισε:

«Δε θα βάλουμε κι άλλους φόρους στα ακίνητα. Το περιουσιολόγιο θα φορολογεί τα εισοδήματα. Θα διασταυρώσουμε με καταθέσεις του εξωτερικού. Θα ελέγχουμε και θα είμαστε αδέκαστοι σε αυτούς που βγάζουν μαύρες καταθέσεις στο εξωτερικό, θα τους βοηθήσουμε να γίνουν νόμιμοι».

Ερωτώμενος για το πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ότι πολύ νωρίς ακόμα για να απαντήσει στο ερώτημα, τόνισε όμως ότι το θέμα της θέρμανσης θα είναι μέσα στα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη σχέση του με τους συναδέλφους του στην πολιτική και ιδίως για τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες βρίσκει «δημιουργικές, αφού έτσι βρίσκονται λύσει». Διευκρίνισε επιπροσθέτως ότι «βεβαίως και υπάρχει διαφωνία με τον κ. Λαφαζάνη, αλλά εδώ έχω διαφωνίες με τον εαυτό μου».

«Αν ήταν να έχω γράψει εγώ το κείμενο της συμφωνίας θα ήταν πολύ διαφορετικό. Πρέπει να συμβιβαστείς με κάποιες αρχές» είπε αναφερόμενος στη συμφωνία που έχει γίνει –εκτός όλων των άλλων- η πέτρα του σκανδάλου στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος.

«Πολλοί ανησυχούν ότι κομμάτια του κειμένου είναι μνημονιακά, αλλά δεν είναι έτσι» είπε χαρακτιριστικά και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι μαραθώνιες. «Είναι μαραθώνιος και θα τον αντέξουμε» είπε σχετικά.

Η προσωπική ζωή και η σχέση με τον Τσίπρα

«Κάποιες στιγμές μου λείπει η προσωπική μου ζωή, αλλά η επαφή με τον κόσμο μου αρέσει πάρα πολύ» απάντησε ερωτηθείς για το αν την προσωπική του ζωή.

Χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό «εξαιρετικά σχέση εμπιστοσύνης» και είπε ότι δεν ήθελε να γίνει υπουργός, δέχτηκε ωστόσο όταν του το πρότεινε ο κ.Τσίπρας τον περασμένο Νοέμβριο, «για να κάνει πράξει τις θεωρίες που υποστηρίζει τόσα χρόνια».

«Μόλις σκότωσες την τρόικα»

«Δεν βάπτισα την τρόικα θεσμούς, με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε, ανήκουμε σε αυτούς τους θεσμούς. Η τρόικα ήταν τεχνοκράτες που διέταζαν. Οι θεσμοί θα μας επιβλέπουν και πρέπει να μας επιβλέπουν» είπε σχετικά με την γενική πεποίθηση ότι τρόικα και θεσμοί είναι το ίδιο πράγμα.

Αναφερόμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσε με τον κ.Ντάισεμπλουμ και το επεισοδιακό της τέλος, είπε:

«Θύμωσε και μου είπε στο αυτί ‘μόλις τώρα σκότωσες την τρόικα’ και του είπα ‘τιμή μου’.»