X

«Πάγωμα» προεκλογικών εξαγγελιών προανήγγειλε ο Βαρουφάκης

Εξέφρασε την ελπίδα του η συμφωνία να επιτευχθεί νωρίτερα από τις 20 Απριλίου και φέρεται να είπε ότι θα πάνε πίσω ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες. Πυρά από τη ΝΔ.

Ant1news

Τη βεβαιότητά του ότι μέχρι τις 20 Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ φέρεται να είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να «παγώσει» κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ στη Βόρεια Ιταλία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η Ελλάδα  μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους και πως δεν έψαχνε για στήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση επί της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου... Έχουμε μια δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 20 Απριλίου», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα του η συμφωνία να επιτευχθεί νωρίτερα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους "συμβατά κίνητρα". Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό.», ανέφερε - μεταξύ άλλων - σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο, όπως γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και υπογράμμισε πως ελπίζει «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ απέφυγε νωρίτερα να απαντήσει στη δήλωση του Σόιμπλε περί ενδεχόμενου «Graccident».

«Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

ΝΔ: Παίρνουν τώρα πίσω τις προεκλογικές τους υποσχέσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του  εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη, στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

«Στην κυβέρνηση ομολογούν ότι γκρέμισαν κάθε εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Για να την αποκαταστήσουν, παίρνουν τώρα πίσω τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…», σχολίασε ο κ. Καραγκούνης.

«Στο μεταξύ, όμως, η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω, χάνοντας και χρόνο και αξιοπιστία. Καλούμε την κυβέρνηση να μη σπαταλήσει άλλο, όσα κατέκτησε ο λαός μας με τις θυσίες του», πρόσθεσε.