X

Τι αλλάζει στην ρύθμιση των 100 δόσεων

Πότε και πως μπορεί να «πολλαπλασιαστεί» το όφελος. Τι προβλέπεται για το «κούρεμα», πέραν των προσαυξήσεων, τυχόν πρόσθετων φόρων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σημαντική βελτίωση στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επιφέρει η αλλαγή που θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπεγράφη την Παρασκευή.

Είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται κάτι ανάλογο σε ρύθμιση χρεών, η οποία πλέον γίνεται ακόμη πιο ελκυστική, κυρίως – σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς - για ανθρώπους της αγοράς, ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες με οφειλές στο Δημόσιο από διάφορες αιτίες.

Με το προηγούμενο πλαίσιο, υπήρχε δυνατότητα να κουρευτούν με την ένταξη στην ρύθμιση, μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα για την μη εμπρόθεσμη εξόφληση της αρχικής οφειλής.

Με την διόρθωση που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν πια να κουρευτούν και διάφοροι άλλοι φόροι ή πρόστιμα που έχουν προστεθεί στην αρχική οφειλή, έχουν κεφαλαιοποιηθεί και   αντιμετωπίζονταν ως τώρα από την Δ.Ο.Υ. ως η βασική οφειλή.

Έτσι, διευρύνεται σημαντικά, σε πολλές περιπτώσεις ως και πολλαπλασιάζεται, το όφελος που μπορεί να έχει όποιος ενταχθεί στην ρύθμιση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος χρωστά εδώ και χρόνια 3.000 ευρώ από ΦΠΑ που δεν απέδωσε και αργότερα του επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ, μετά από έλεγχο, πρόσθετος φόρος 5.000 ευρώ, που επίσης δεν έχει πληρώσει με αποτέλεσμα να βαρύνεται και με προσαυξήσεις-πρόστιμα για την μη έγκαιρη εξόφληση τους ύψους 4.000 ευρώ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

€3.000 απλήρωτος ΦΠΑ

€5.000 πρόσθετος φόρος, μετά από έλεγχο ΣΔΟΕ

€4.000 προσαυξήσεις/πρόστιμα μη καταβολής

Μέχρι τώρα, καθώς ο πρόσθετος φόρος λογιζόταν κι αυτός ως αρχική οφειλή, το μέγιστο όφελος που μπορούσε να έχει ο οφειλέτης από την ρύθμιση ήταν η διαγραφή των 4.000 ευρώ των προσαυξήσεων, εφόσον κατέβαλε εφάπαξ 8.000 ευρώ το άθροισμα δηλαδή του ΦΠΑ και του πρόσθετου φόρου.

ΜΕΓΙΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» (ως τώρα)

€4.000 προσαυξήσεις-πρόστιμα

Με €8.000 εφάπαξ καταβολή (ΦΠΑ + πρόσθετος φόρος)

Όμως, με την αλλαγή που έγινε, ο οφειλέτης μπορεί να κουρέψει ως και 9.000 ευρώ, δηλαδή και τις προσαυξήσεις και τον πρόσθετο φόρο που του έχει επιβληθεί, δίνοντας εφάπαξ τα 3.000 ευρώ της αρχικής οφειλής από την μη απόδοση ΦΠΑ.  

ΜΕΓΙΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» (στο εξής)

€9.000 προσαυξήσεις + πρόσθετος φόρος

Με €3.000 εφάπαξ καταβολή (αρχική οφειλή ΦΠΑ)

Πρόκειται για μια «γενναία» πρόβλεψη της ρύθμισης, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ ώστε χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως άνθρωποι της αγοράς, να αξιοποιήσουν την ρύθμιση, γλιτώνοντας σημαντικά ποσά και τονώνοντας παράλληλα το δημόσιο ταμείο.