X

Πλαστικό χρήμα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Κίνηση «ματ», δια χειρός Δραγασάκη, για να «γκρεμίσει» τον «βασιλιά» της φοροδιαφυγής, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Πίσω από τα «πιόνια» των διασταυρώσεων θα μπουν πιλοτικά από φέτος το καλοκαίρι στα νησιά οι «πύργοι» των υποχρεωτικών συναλλαγών, με πλαστικό χρήμα. Στόχος, πρόσθετα έσοδα 7,5 δις από τον ΦΠΑ, έως το 2020.

Το σχέδιο που συζητήθηκε και έτυχε θερμής υποδοχής από το Brussels Group, προβλέπει φορο μπόνους για τις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, άνω των 50 ευρώ, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από επιχειρήσεις οι οποίες φιγουράρουν ψηλά στην κατάταξη της φοροδιαφυγής.

Ανάλογα με τον όγκο των συναλλαγών, οι καταναλωτές θα δικαιούνται επιστροφής μέρους της αξίας των προϊόντων, αλλά και χρηματικά έπαθλα καθώς οι αποδείξεις θα μπαίνουν στη λοταρία της τυχερής απόδειξης.

Επιπλέον με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος οι φορολογούμενοι θα χτίζουν μέρος του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Από την άλλη στις επιχειρήσεις θα οριστεί υποχρεωτικό ποσοστό εισπράξεων μέσω καρτών, και όσες αποκλίνουν συστηματικά από αυτά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το στενό μαρκάρισμα των φορολογικών αρχών. Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, για την προμήθεια των ειδικών μηχανημάτων για τις πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου θα καλύψει πάνω από το 70% των λιανικών πωλήσεων.