X

Εισπράξεις 100 εκ. από τις ρυθμίσεις σε ΔΟΥ-Ταμεία

Ελάχιστο το ποσοστό των οφειλών που διακανονίστηκε ως τώρα. Έληξε σήμερα η προθεσμία του «όσα δίνεις-τόσο σβήνεις». Πότε και πως μελετάται να επανέλθει.

Ant1news

Των Νίκου Ρογκάκου-Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Συνολικά, λίγα περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο  τις τελευταίες εβδομάδες από τις ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς Εφορίες όσο και προς Ασφαλιστικά Ταμεία, ωστόσο είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό χρεών που έχουν διακανονιστεί εν συγκρίσει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δ.Ο.Υ. και Ταμεία.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση των οφειλετών στην ρύθμιση των 100 δόσεων προς τις Εφορίες, δεδομένου ότι μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες το ευεργέτημα έσπευσαν να αξιοποιήσουν 165.000 οφειλέτες, τα συνολικά χρέη των οποίων ανέρχονται σε πάνω από 1 δις ευρώ.

Τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο όμως δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Οι εισπράξεις μέχρι χθες ήταν της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μπορεί να βάζει ένα «λιθαράκι» στα … ζόρια που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των 76 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Σε ότι αφορά  τον διακανονισμό χρεών σε Ασφαλιστικά Ταμεία, μέχρι και σήμερα, έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους συνολικά 86.900 οφειλέτες, έχουν ρυθμιστεί χρέη ύψους  2,32 δις ευρώ και έχουν εισπραχθεί 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το 94% των οφειλετών των Ταμείων που κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων ουδέποτε στο παρελθόν είχαν προβεί σε διακανονισμό οφειλής τους προς κάποιον φορέα ασφάλισης.

Παράταση ή επανάληψη;

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης, η οποία προβλέπει ότι πληρώνοντας ο φορολογούμενος τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, διαγράφει ισόποσες προσαυξήσεις, η οποία έληξε σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να δοθεί παράταση στο μέτρο, όμως η τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να υπογραφεί παράταση της προθεσμίας, θα ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ στην οποία έχει ενταχθεί.

Καθώς χωρίς να έχει ψηφιστεί η τροπολογία, παράταση δεν μπορεί να δοθεί, εξετάζεται ως εναλλακτική λύση, κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο να δοθεί ξανά ανάλογη ευκαιρία σε οφειλέτες.