X

Έρχεται φόρος έως 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία

Στο 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.

Ant1news


Τις τελευταίες πινελιές στον κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί, την Πέμπτη, στο Brussels Group, ώστε να ξεμπλοκάρει  η πολυπόθητη δόση, βάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες είναι :

- Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

- Ειδικός φόρος διαμονής, από 3-5%, κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος). Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6%, ως εξής:  σε ξενοδοχεία 3 αστέρων φόρος 3%, σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4% και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%. Σε εκκρεμότητα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων.

- Αύξηση του συντελεστή από 10% στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.

- Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα

- Προστασία, από πλειστηριασμούς , της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ

- Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»

- «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.

- Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων

- Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και


- Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, εξάλλου, πως ο φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που έχει «παγώσει» θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η πρόθεση της κυβέρνησης, για επέκταση του φόρου, προκάλεσε, πάντως, την αντίδραση των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου