X

Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις εν όψει Eurogroup

Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και τι κλίμα μεταδίδουν οι δύο πλευρές. Προκαλεί ο Σόιμπλε, δεν βλέπει άμεσα συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ. Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ant1news

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και εταίροι, με στόχο τα ουσιαστικά βήματα προόδου στη διαπραγμάτευση και πρώτη ημερομηνία ορόσημο το Eurogroup της Δευτέρας. Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι σε ανοιχτή γραμμή όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σήμερα, μάλιστα, συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συνεχίσει εντός του σαββατοκύριακου τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ χθες συναντήθηκε με τους κ.κ. Δραγασάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις εν όψει του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσέρχονται με χαμηλές προσδοκίες, αν και η κυβέρνηση αναμένει θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπογραμμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πάντως κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχής Δευτέρας. «Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού, ο οποίος συμπλήρωσε, «Χαίρομαι που έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί, αισθανόμαστε την κατεπείγουσα ανάγκη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Το κλίμα πάντως δηλητηρίασε και πάλι ο γερμανός υπουργος Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η εμπειρία από άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να «γλιστρήσει ξαφνικά» σε πτώχευση, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στο ερώτημα πότε ο ίδιος προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Το θέμα που κρατάει αγεφύρωτη τη συμφωνία, φαίνεται πως είναι το Ασφαλιστικό, με τους δανειστές να ζητούν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group το ζήτημα προβλήθηκε σθεναρά, υποστήριξε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει αυτή η αύξηση από το 2025 και μετά, ώστε να μη θιγούν κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους που να μην περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για «βασική υποχώρηση».

Μία καθαρή λύση με μια συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίζει μόνο την επόμενη δόση, αλλά η οποία θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους, ζητά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου ότι «για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές μας, παραμένουν αξεθώριαστες».

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους τα επόμενα 24ωρα, καθώς και συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, δηλώνει ο από πλευράς του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». Ο κ. Σταθάκης χαρακτηρίζει ως απίθανο σενάριο την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναζητώντας έναν έντιμο συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την διαπραγματευτική της τακτική εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Ξάνθη. Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, σχολίασε δηκτικά «ότι πιο μαύρες δεν θα μπορούσαν να είναι».

«Φωτιά» εκ νέου στη διαπραγμάτευση έβαλε την ίδια ώρα ένα έγγραφο με σχέδια μεταρρυθμίσεων και προβλέψεις για την ανάπτυξη που διένειμε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομολόγους του, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στο Brussels Group τις τελευταίες ημέρες.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει η Real News φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά υψηλό προβάδισμα με 15,2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, «ψηφίζει» το 71,9% ενώ μόλις το 21,3% θέλει συμφωνία μόνον εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη με τους εταίρους και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.