X

Βαρουφάκης: Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι λύση

Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, παρά το ότι συμπεριλαμβάνεται στη 47σελιδη πρόταση της κυβέρνησης.

Ant1news

Αλλαγή πλεύσης, στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν αποτελεί λύση και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην εισπραξιμότητα.

Η θέση αυτή του κ. Βαρουφάκη έρχεται σε αντίθεση με όσα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου περιλαμβάνεται στην 47σελιδη πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, στους «θεσμούς».

Αυτή η αλλαγή πλεύσης έρχεται σε μια στιγμή που η ενδοκυβερνητική ισορροπία κινδυνεύει να διαταραχτεί εξαιτίας της συγκεκριμένης πρότασης, με κυριότερη αντίδραση αυτή από τον Πάνο Καμμένο που ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Άλλωστε πέρα από τις αντιδράσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, υπάρχει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και από στελέχη της αυτοδιοίκησης. Στο εύλογο ερώτημα πως θα υπερβούμε το εμπόδιο των δανειστών και του Γιούνκερ που ζητούν το συγκεκριμένο μέτρο, από τη στιγμή μάλιστα που το προτείναμε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε λακωνικά, «Αφήστε το σε μένα».

Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, αλλά και να γνωρίζει εάν πρόκειται απλώς για μια διαπραγματευτική κίνηση ή εάν ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται την πρόταση ενός ισοδύναμου μέτρου που θα επιτρέψει την διάσωση των μειωμένων συντελεστών.