X

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων ο Μάρδας

Τι είπε για τις κλειστές τράπεζες και το κούρεμα καταθέσεων. «Δεν ξέρω αν έχουν κάτι στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ» σημείωσε. Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων ο Δημήτρης Μάρδας. Ειδικά αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμβολή από καταθέτες και ομολογιούχος,  σημείωσε:  «Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, είπε σχετικά με το κούρεμα:

«Υπάρχει και μια οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα». Όσες φορές ρωτήθηκε ο κ. Μάρδας να απαντήσει ευθέως το απέφυγε, αφήνοντάς το ανοικτό.

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε ότι «το πρόβλημα θα πρέπει να ομαλοποιηθεί σταδιακά» υπογραμμίζοντας ότι «δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη» και περιέγραψε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση»

«Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες» είπε αναφερόμενος στα θέματα που έχουν προκύψει από την τραπεζική αργία.

Απάντησε τέλος στο ερώτημα για το πώς πάνε τα έσοδα του Δημοσίου:

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουμε για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έσοδα δεν μειώθηκαν στον βαθμό που περιμέναμε λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εμείς επιδιώκουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που πρέπει. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα θα πληρώσουμε κανονικά».

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Σχετικά με την ερμηνεία δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, διευκρινίζεται το εξής: Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Άρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη.