X

Ηρθε ο «Μεγάλος Αδελφός» στις καταθέσεις

Την κίνηση και του τελευταίου ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με νέα όπλα στα χέρια τους οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, θα βγουν στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού θα έχουν την δυνατότητα, από την στιγμή που θα καταθέτουν αίτημα στις τράπεζες για την κίνηση κάποιου τραπεζικού λογαριασμού, να την βλέπουν μέσα σε 24 ώρες.

Έτσι, με απόφαση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, από την Δευτέρα, οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα μπορούν να βλέπουν μέχρι και τελευταίο ευρώ που κινήθηκε μέσω κάθε λογαριασμού την τελευταία δεκαετία. Δηλαδή έρχεται το νέο «καταθεσιολόγιο» με το οποίο θα εμφανίζεται όλη η διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Η απόφαση την οποία υπέγραψε ο κ. Αλεξιάδης ορίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν «από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού».

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν την πλήρη εικόνα των καταθέσεων φορολογουμένων που ελέγχονται και θα μπορούν να αξιοποιήσουν πολλαπλάσια τα στοιχεία των περιβόητων 65 CD, τα οποία παρέδωσε η ΓΓΔΕ στο ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Στα CD αυτά αποτυπώνονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ με υπόλοιπα καταθέσεων άνω των 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, με τη βοήθεια συστήματος ανάλυσης κινδύνου, επιλέγονται από αυτή τη δεξαμενή πληροφοριών υποθέσεις προς έλεγχο και κάπως έτσι προ ολίγων μηνών αποκαλύφθηκε διευθύνων σύμβουλος τεχνικής εταιρείας με κατάθεση μετρητών 7 εκατ. ευρώ το 2004 και 33 εκατ. ευρώ το 2005, τα οποία δεν δικαιολογούνταν με βάση τις φορολογικές του δηλώσεις. Στον συγκεκριμένο επιχειρηματία καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα 20 εκατ. ευρώ.

Τα CD αυτά όμως έχουν αποτελέσει και μεγάλο εφιάλτη για πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι αδίκως πιάστηκαν στα δίχτυα των ελεγκτών, με μεγάλα υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων στο τέλος ενός έτους, τα οποία όμως θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν πλήρως αν υπήρχε η ακριβής αποτύπωση όλων των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών. «Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις άδικης ταλαιπωρίας φορολογουμένων, οι οποίοι έχοντας το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα», εξηγεί αρμόδιο στέλεχος.

Το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών αποτελεί μια ιδέα που υλοποιήθηκε από το δίδυμο Γιώργου Μαυραγάνη - Χάρη Θεοχάρη. Ενεργοποιήθηκε με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη τον Δεκέμβριο του 2013 και υλοποιήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ανοίγοντας νέους δρόμους στους φορολογικούς ελέγχους.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές διαβιβάζουν αιτήματα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις στις τράπεζες. Έχει στηθεί μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία οι πιστοποιημένοι ελεγκτές καταχωρούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φυσικού ή νομικού προσώπου για το οποίο πραγματοποιείται άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο αριθμός της υπόθεσης και οι νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων υποβάλλεται το αίτημα.

Οι τράπεζες, με βάση τον νόμο, έχουν υποχρέωση να απαντήσουν έως τις 12 το μεσημέρι της επόμενης εργάσιμης ημέρας αν ο κάτοχος του συγκεκριμένου ΑΦΜ είναι πελάτης τους, παραθέτοντας στοιχεία κατά σειρά προτεραιότητας για καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, προθεσμιακές καταθέσεις, λογαριασμούς χορηγήσεων, επενδυτικούς ή άλλους λογαριασμούς. 

Τα στοιχεία είναι κρυπτογραφημένα και πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι ελεγκτές και οι προϊστάμενοί τους.

Με την επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσα σε 24 ώρες από την υποβολή του αιτήματος, οι ελεγκτές θα βλέπουν κάθε κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων για το χρονικό διάστημα που περιγράφεται στο αίτημα