X

Νέος τραπεζικός λογαριασμός μόνο για την εφορία

Αποτελεί μέρος του σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ποιοι και γιατί θα υποχρεούνται να τον «ανοίξουν».

Ant1news

Σε άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αυτός ο τραπεζικός λογαριασμός θα χρησιμοποιείται μόνο για εισπράξεις της επιχείρησης από πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και, σύμφωνα με το capital.gr,  δεν θα μπορεί κανείς «να βάλει χέρι» σε αυτόν, πλην της εφορίας και μόνο για την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ.

Ο νέος λογαριασμός, αποκλειστικά για την Εφορία, αναμένεται να αποτελέσει βασικό όπλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, παράλληλα με την αύξηση των συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος, καθώς έτσι «αναγκαστικά» θα εμφανίζουν τζίρο και εισόδημα πολλοί επαγγελματίες που σήμερα αποτελούν τους «βασιλιάδες της φοροδιαφυγής».

Αυτό που τώρα ψάχνει το οικονομικό επιτελείο, είναι η «φόρμουλα» βάσει της οποίας θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν μηχανήματα υποδοχής καρτών ακόμη κι επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες κι είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις, καθώς είναι προφανές ότι προτιμούν τις εισπράξεις σε μετρητά, για να «γλιτώσουν» τα χρήματα αυτά από την κατάσχεση.

Το σχέδιο για αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, που ανέλυσε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, προβλέπει ακόμη το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου αποκλειστικά βάσει των συναλλαγών μέσω καρτών, την διενέργεια κληρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών με δώρα (πχ. ακίνητα) για όσους φορολογούμενους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα ,καθώς και την μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για τα έσοδά τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές.