X

“Προ των πυλών” οι …λυπητερές του ΕΝΦΙΑ

Διορία λίγων ημερών για την 1η δόση, σε πάνω από 6 εκ. ιδιοκτήτες. Αναζητούνται έσοδα 2,65 δις. Ποιες απαλλαγές ισχύουν. Το σχέδιο και για «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού».

Ant1news

Στους …πρόποδες του «Γολγοθά του ΕΝΦΙΑ» για το 2015 βρίσκονται πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα λάβουν το …σήμα για να αρχίσουν την φορο-ανάβαση, καθώς θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ότι έχει εκκαθαριστεί ο φόρος ακινήτων που τους αναλογεί για το τρέχον έτος.

Ο φόρος επιβάλλεται χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρσι, με τις ίδιες περιορισμένες περιπτώσεις εξαιρέσεων και εκπτώσεων, ενώ λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, του δημοψηφίσματος και των εκλογών, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε μόλις πέντε μηνιαίες δόσεις, στο διάστημα Οκτωβρίου 2015-Φεβρουαρίου 2016.

Μάλιστα, όπως συνάγεται από την εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαϊδου για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του φόρου θα αρχίσει μετά την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι το αργότερο ως τις 18-20 Οκτωβρίου θα έχουν σταλεί όλα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα έχουν στην διάθεση τους το πολύ 10-15 ημέρες μέχρι να λήξει η πρώτη δόση του φόρου, στο τέλος Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να εισπράξει και φέτος 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη για του χρόνου, οπότε υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο για ανάλογα έσοδα, υπάρχουν σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας σενάρια και μελέτες για βελτιώσεις με ελάφρυνση κυρίως για μικροϊδιοκτήτες, με αντίβαρο την επιβολή ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό.

Θα υποχρεούνται να τα δηλώσουν στο Περιουσιολόγιο και στο Ε9, η αξία τους θα αθροίζεται με την αξία των εντός Ελλάδος ακινήτων και θα υπολογίζεται ένας, ενιαίος ΕΝΦΙΑ, ενώ καθώς οι αξίες θα είναι υψηλές, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύπτει και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό, θα αποτελούν την βάση για έλεγχο του «πόθεν έσχες», αλλά και για αποκάλυψη στο Υπουργείο Οικονομικών καταθετικών λογαριασμών, που τηρούν οι ιδιοκτήτες σε τράπεζες των χωρών όπου βρίσκονται τα ακίνητα τους.

Πρόκειται για αντιγραφή του περιβόητου ιταλικού και καθώς στο Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν θιασώτες της προτροπής «κάν΄ το όπως ο Μόντι», που εφήρμοσε τέτοιο νόμο το 2011, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για δρομολογημένα μέτρα και όχι «ασκήσεις επί χάρτου».