X

Στάλθηκαν τα ειδοποιητήρια με την αυξημένη προκαταβολή φόρου

Αναρτήθηκαν ήδη στο Taxis 315.000 ραβασάκια… με διπλάσια προκαταβολή φόρου και έπονται mail. Δείτε ποιους αφορούν.

Ant1news

Οι αγρότες και οι υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης είναι οι πρώτοι που πήραν την «κρυάδα» με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα νέα μέτρα. Ήδη έχουν  αναρτηθεί στο Taxis 315.000 ραβασάκια… με διπλάσια προκαταβολή φόρου και στέλνονται οι ανάλογες ειδοποιήσεις μέσω mail στους υπόχρεους.

Η διαφορά για τους αγρότες προκύπτει από τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% και για τους υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης από την αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες.

Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα αυξημένων προκαταβολών, αυτή τη φορά για επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 80% για τα νομικά πρόσωπα και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρώσει και αυτή την εκκαθάριση.

Οι υπόχρεοι μπορούν να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό στο Taxis και με την Ταυτότητα Οφειλής έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη, έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Από την επόμενη χρονιά άλλωστε έρχονται αυξήσεις της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου από 55% για τα περυσινά κέρδη αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.