X

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ποιοι «πετάγονται» εκτός ρύθμισης, ποια επιτόκια επιβαρύνονται και ποια παραμένουν τα ίδια.

Ant1news

Εγκύκλιο με τις αλλαγές που προβλέπονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως αυτές προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Βασικότερη αλλαγή είναι η αύξηση του επιτοκίου από το 3 στο 5%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Το επιτόκιο από το 3% αυξάνεται στο 5,05% για τις οφειλές άνω των 5000 ευρώ, που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις. Η αλλαγή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου κι έπειτα.

Για τις οφειλές έως 5000 που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις ισχύει η μη επιβάρυνση με προσαυξήσεις /τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρο επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

-η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και

-η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ.

Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων σε περίπτωση που δεν έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το χρονικό διάστημα των 3 μηνών περιορίζεται σε ένα μήνα.

Ορίζεται ότι ο αριθμός των 100 δόσεων μπορεί να μειωθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις. Στην εγκύκλιο δεν καθορίζονται τα οικονομικά κριτήρια.

Μειώνεται από το 8% στο 5,05% από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.