X

Οι μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Οι επτά αλλαγές που προτείνει η «επιτροπή σοφών» σε συνδυασμό με τις ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.

Ant1news

Η «επιτροπή σοφών» - την οποία χθες το βράδυ στη Βουλή ο κ. Βρούτσης αποκάλεσε «επιτροπή Κατρούγκαλου» - κατέληξε σε μια πρόταση επτά σημείων, η υλοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τις ήδη ψηφισμένες αλλαγές από τις 19/82015, θεωρείται σίγουρο ότι θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή, μετά από συνεννόηση με τους δανειστές, ένα νέο νόμο για το ασφαλιστικό.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών, που σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» δεν ήταν ομόφωνο, περιλαμβάνει επτά προτάσεις για τις επιβεβλημένες αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν.

Επιγραμματικά οι αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

- Υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων βάσει του χρόνου πληρωμής εισφορών με επιτοκιακή αναπροσαρμογή και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή του ποσοστού του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι από τη σύνταξή τους, στο 50% με 55%.

- Ανακαθορισμός (σ.σ.: δηλαδή μείωση) των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι το 2009. Εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός αναλογικός συντελεστής που θα δείχνει το ποσοστό αναπλήρωσης μιας σύνταξης το 2009 και το ποσοστό που έχει πέσει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου.

-Ενοποιήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από το ΙΚΑ και εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των παροχών για όσους ασφαλισμένους είχαν διαφορετικούς υπολογισμούς.

-Ενοποίηση σε μια σύνταξη των κύριων και των επικουρικών.

-εισαγωγή εθνικής κατώτατης σύνταξης που θα κυμαίνεται από 360-400 ευρώ και θα χορηγείται στα 67 έτη, συνδυαζόμενη όμως από μια σειρά παραμέτρων που θα καθοριστούν.

-Σταδιακή κατάργηση των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών που πλέον θα εισπράττονται μέσω εφορίας κάθε μήνα.

-Μόνιμο μηχανισμό αυτόματης μείωσης των συντάξεων για να αποφεύγονται τα ετήσια ελλείμματα.