X

Προς αύξηση οι εργασιακές εισφορές

«Σήματα» ότι κινδυνεύουν και οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ με περικοπές, λαμβάνει η ελληνική πλευρά. Οι εναλλακτικές που εξετάζονται, αναλυτικά.

Ant1news

Να περιορίσει τις μειώσεις των συντάξεων επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εξοικονόμησης. Οι προτάσεις που έχουν «πέσει στο τραπέζι» αφορούν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, στη διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας κατευθείαν με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και τη μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το ενδεχόμενο να πληγούν από τις μειώσεις και οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ, στρέφει το υπουργείο σε προτάσεις που στο παρελθόν είχαν γίνει από τους δανειστές κι είχαν απορριφθεί.

Πληροφορίες που διέρρευσαν από τις διαπραγματεύσεις, θέλουν να έχει πέσει στο «τραπέζι» τους ακόμα και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος του 2012, οπότε και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης 1,1 μονάδας. Στην πορεία, το 2014, έγινε νέα περικοπή, της τάξης των 3,9 μονάδων, οι 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από των εργαζομένων.

Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι έπληξε τα έσοδα του ΙΚΑ κατά 1 δις ετησίως, κάτι που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ήδη μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης των περικοπών στο Ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων». Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τους δανειστές να μην απορρίπτουν την πρόταση αυτήν. Προηγουμένως, όταν κατά την περίοδο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά η αύξηση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, είχε απορριφθεί από τους θεσμούς, καθώς θεωρήθηκε ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη, αφού θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για επενδύσεις. Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, ήδη, θεωρείται υψηλό.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται και η απευθείας διασύνδεση μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει στο μέλλον κάποιου νέου είδους φόρος που θα οδηγείται στο σύστημα. Παράλληλη πρόταση υπάρχει για την προώθηση μέρους των εσόδων που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις να πιστωθούν στο Ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, που συζητούνται αυτές οι προτάσεις, ο Γ.Κατρούγκαλος δηλώνει ότι έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία από τους δανειστές, που αφορούν την ποσοτικοποίηση των προωθούμενων αλλαγών, τα οποία προφανώς είναι ανησυχητικά, ως προς το εύρος των απαιτούμενων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ο Β.Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι μεσομακροπρόθεσμο και ότι το υπάρχον σύστημα δεν απηχεί τη συνεισφορά κάθε εργαζομένου. Τέλος, είπε ότι, υπάρχει ανάγκη για ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα με συστηματικές μεταρρυθμίσεις.