X

Αύξηση των τελών κυκλοφορίας το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην Παιδεία

Αλλαγές στη φορολογία σχεδιάζονται, με μέρος αυτών να σχετίζεται με το 23% στην εκπαίδευση. Ποια οχήματα θα επιβαρυνθούν.

Ant1news

Νομοθετική διάταξη θα δώσει τη λύση στο φλέγον ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ετοιμάζει διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα παρατείνεται εκ νέου η ένταξη των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαίδευση στο καθεστώς ΦΠΑ, μέχρι την εύρεση ισοδύναμων.

Στο σχέδιο νόμου, που σύμφωνα με την Καθημερινή, θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, θα συμπεριληφθούν διατάξεις για την παράταση εφαρμογής του ΦΠΑ και επιπλέον ένταξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), μετά την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της επικεφαλής της υπηρεσίας. Επιπροσθέτως, γίνονται προσπάθειες ώστε, να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, που θα ισχύσουν από φέτος.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στη φορολογία

ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα παραταθεί η ένταξη των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαίδευση, πιθανόν με διάταξη. Δεδομένου ότι οι προηγούμενες αποφάσεις που έδωσαν παράταση στη διαδικασία κινούνταν στο όριο της νομιμότητας – αφού ο νόμος ορίζει ότι η μεταβολή για τη μετάταξη σε κανονικό καθεστώς υποβάλλεται εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου – ,η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το «δρόμο» της Βουλής. Οι εξελίξεις στην ηγεσία της ΓΓΔΕ γίνονται η αιτία τροποποίησης της διάταξης. Και τούτο γιατί,  η κατάσταση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι ήδη δύσκολη, συνεπώς είναι απαγορευτικό να επιφορτιστεί με αποφάσεις που δεν στηρίζονται από τη νομοθεσία. Σε αυτό το διάστημα, της παράτασης, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, θα βρεθούν τα ισοδύναμα για την κατάργηση του μέτρου. Οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ιδίως όσων δεν χρησιμοποιούνται από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ: Σύμφωνα με το μνημόνιο, ο ΣΔΟΕ θα πρέπει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να ενταχθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Εξαιτίας των προωθούμενων αλλαγών, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί αυτήν τη στιγμή. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι ο Γ.Μπάκας, που αντικαθιστά προς το παρόν την Κ.Σαββαΐδου, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αναλάβει το ΣΔΟΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δοθεί παράταση στην ένταξη του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα ο νέος γραμματέας. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια τις επόμενες μέρες.

Τέλη κυκλοφορίας. Το σχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς η καταβολή των τελών θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι το βασικότερο σενάριο είναι τα τέλη κυκλοφορίας να  αποτελέσουν το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τα τέλη για τα οχήματα υψηλού κυβισμού και για τα ακριβά αυτοκίνητα. Σχεδιάζεται ταυτόχρονα, η ένταξη του συστήματος των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα υβριδικά και τα πετρελαιοκίνητα. Θα καταργηθούν, επίσης, αρκετές εξαιρέσεις που ισχύουν για ορισμένες άλλες κατηγορίες οχημάτων και μοτοσικλετών.

Τελωνεία. Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις τροποποίησης του τελωνειακού κώδικα.