X

Συμφώνησαν σε όλα κυβέρνηση – θεσμοί

Όλο το σχέδιο για "κόκκινα δάνεια" και πλειστηριασμούς. Ικανοποίηση Μαξίμου, "πυρά" απο την ΝΔ. Σήμερα στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο "σκούπα". Πρέπει να ψηφιστεί ως την Πέμπτη για να έρθουν τα 2 δις.

Ant1news

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ της υποδόσης και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επετεύχθη στις 01:30 το πρωί, μετά από πολυήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα

«Έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος το απόγευμα θα παραχωρήσει, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη, συνέντευξη τύπου, όπου αναμένεται να δοθούν πληροφορίες για τους όρους, τα μέτρα και το καθεστώς με το οποίο έκλεισαν τα "ανοιχτά" μέτωπα, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, οι τιμές στα γενόσημα και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση.

"Προαπαιτούμενο" η ψήφιση των μέτρων

Το πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα που αφορούν τα 48 προαπαιτούμενα κατατίθεται εντός της ημέρας στην Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο ως το βράδυ της Πέμπτης.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Euro Working Group για να επισφραγίσει την επίτευξη της συμφωνίας, όχι όμως και για να ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση των 2 δις.

Αυτό θα γίνει σε νέο Euro Working Group την Παρασκευή και υπό τον όρο ότι θα έχει περάσει από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο.  

Η εκταμίευση των 2 δις αναμένεται να εγκριθεί από τον ESM την Δευτέρα, ενώ ήδη από αύριο στην Αθήνα, κυβέρνηση και δανειστές θα αρχίσουν την διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, πυο αφορά την δόση του 1 δις, το οποίο - όπως και τα 2 δις - αναμένεται να τονώσει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

"Ικανοποίηση" Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς 

Το μεγάλο "αγκάθι" ήταν το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.

Εκεί οι δανειστές είχαν ξεκινήσει με πολύ άγριες διαθέσεις, όμως οι κόκκινες γραμμές και η πίεση της ελληνικής πλευράς οδήγησαν σε πολύ καλύτερη συμφωνία, όπως τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την τελική συμφωνία, θυμίζοντας ότι η αρχική πρόταση των δανειστών ήταν για προστασία μόλις του 16% των δανειοληπτών, ενώ η τελική συμφωνία παρέχει απόλυτη προστασία στο 25% των πλέον αδύναμων δανειοληπτών και υπό όρους, βάσει και του Νόμου Κατσέλη, καλύπτει ακόμη ένα 35%, με το συνολικό ποσοστό προστασίας από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας να φθάνει το 60,1% των δανειοληπτών.

Το πλαίσιο για τα "κοκκινα δάνεια"

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιοί δανειολήπτες θα θα προστατευόνται

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια). Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Ερώτημα η εμπορική αξία

Ανοικτό παραμένει το πώς θα προσδιοριστεί  η εμπορική αξία του ακινήτου. «Το πώς θα γίνει θα το βρούμε. Για το από 25 έως 60%»,  αυτό ανέφερε αρμόδια πηγή, που τονίζει ότι «η δόση που θα δίνει κάποιος κάθε μήνα θα βγει από την εμπορική αξία και την τράπεζα με βάση το εισόδημα». Και οι δύο πλευρές ζητούν να γίνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός. Κώδικας δεοντολογίας, βάσει του οποίου θα παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα ορίζεται η δόση. Οι δόσεις θα κλειδώσουν το 2016 και θα παραμείνουν σταθερές για τρία χρόνια.

Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».

"Πυρά" απο την ΝΔ

«Ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει» σχολιάζει η ΝΔ σε ανακοίνωση του εξέδωσε με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί».