X

Τσακαλώτος: Πολιτική “μαστίγιου και καρότου” για τους πλούσιους

“H ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν βασίζεται πουθενά” υπογραμμίζει σε συνέντευξη του ο Υπουργός Οικονομικών.

Ant1news

Ως τον άνθρωπο με τη λιγότερη ζηλευτή δουλειά στην Ευρώπη χαρακτηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο o Guardian, συμπληρώνοντας πως είναι επικεφαλής της οικονομίας μίας χώρας που δεν απέχει πολύ από την κατάρρευση, με τη χειρότερη ύφεσή της στη μεταπολεμική ιστορία, «χτυπημένη» από το χρέος και εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια.

Στη συνέντευξή του στον Guardian o υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι οι πιστωτές πρέπει να δεχτούν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σταδιακά.

Προσθέτει ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. "Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση. Νόμοι έρχονται συνεχώς και ο κόσμος δεν βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Εχουμε κόψει ήδη 12 φορές τις συντάξεις", υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος. "Είναι σημαντικό, οι Ελληνες να αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη των αλλαγών και να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν", συμπληρώνει.

“Δεν είχαμε χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους”

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένος να ακολουθήσει πολιτική "μαστίγιου και καρότου" για τους πλούσιους, με στόχο να αναγκαστούν να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, που έχει χάσει το 25% της εθνικής της παραγωγής.

"Ήμασταν τόσο αγχωμένοι πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση, που δεν είχαμε χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση δικαιοσύνης", δηλώνει."Τώρα εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων για Ελληνες που έχουν καταθέσεις εκτός της χώρας. Κάνουμε σημαντική δουλειά στη διασταύρωση των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και εξετάζουμε όλες τις λίστες, μεταξύ των οποίων και αυτή με τους Ελληνες που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο".  

Κατά την εκτίμηση του υπουργού, ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν να αγγίξουν το θέμα, γιατί αυτή είναι η κομματική τους πελατεία. "Θα ήταν σαν να ψηφίζουν οι γαλοπούλες υπέρ των Χριστουγέννων", αναφέρει χαρακτηριστικά.  

 

Για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις

Σε ο,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος ο Υπουργός τονίζει ότι θα ήθελε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. "Το θέμα του χρέους είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να μην κλοτσήσουν πιο πέρα το ζήτημα", υπογραμμίζει. 

"Η δοκιμασία για την Αριστερά δεν είναι εάν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα -και άλλες πολιτικές δυνάμεις θα το έκαναν εξίσου καλά", υπογραμμίζει. "Κάναμε τον συμβιβασμό και έχουμε το καθήκον να τον υλοποιήσουμε, αλλά μόνο εάν έχουμε περιθώριο ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών στην υγεία και την παιδεία -τα κοινωνικά πεδία για τα οποία θα ήταν περήφανη η Αριστερά", τονίζει στη συνέντευξή του.

Αναφορικά  με τις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού και τις συζητήσεις για grexit ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης κάνουν λάθος. "Η θεωρία ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε αποχωρήσει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο δείχνει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ για νέο δάνειο ώστε να τις καλύψουμε και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε όρους".

"Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν βασίζεται στην οικονομική θεωρία ούτε στην οικονομική ιστορία", τονίζει.