X

Πιο εύκολα χάνονται από σήμερα οι 100 δόσεις

Πώς χάνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση. Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα και πώς μπορείτε να αποφύγετε την ένταξη στη ρύθμιση.

Ant1news

Πιο εύκολα χάνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων από σήμερα, καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση την χάνουν εντός 30 ημερών, αν δεν προχωρήσουν στην εξόφληση δόσης που έληξε ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η αλλαγή αυτή ισχύει για φορολογικές οφειλές που θα προκύψουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ βάσει του προηγούμενου καθεστώτος, η ρύθμιση των 100 δόσεων χανόταν στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εξοφλούσε ή δεν ρύθμιζε την οφειλή του με την πάγια ρύθμιση εντός 30 ημερών, από τη λήψη του ειδοποιητηρίου για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Αν για παράδειγμα, κάποιος έχει εντάξει στην οφειλή 3.000 ευρώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων και καλείται να πληρώσει την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τέλη Δεκεμβρίου και δεν διαθέτει τα χρήματα, αφήνει τη δόση απλήρωτη. Αν δεν την πληρώσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, χάνει τη ρύθμιση των 10 δόσεων και όλο το ρυθμισμένο ποσό των 3.000 ευρώ θα γίνει απαιτητό.

Σημειώνεται ότι, βάσει της πρόβλεψης του μνημονίου, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, η προθεσμία των 30 ημερών ακολουθεί πτωτική πορεία στο μέλλον. Δηλαδή, από την 1η Ιουλίου 2016 μέχρι και το τέλος του 2017 η προθεσμία μειώνεται στις 15 μέρες, ενώ από την 1 – 1 – 2018 η καθυστέρηση, έστω και μιας μέρας στην εξόφληση μιας νέας φορολογικής οφειλής συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης.

Για να μην χαθεί η ρύθμιση, υπάρχει δυνατότητα εμπρόθεσμης υπαγωγής μιας νέας οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προσφέρεται με επιτόκια 5, 05%.