X

“Λαβράκια” από νυχτερινό έλεγχο στην UBS

Έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στην τράπεζα έφερε στο «φως» δεκάδες μεγαλοκαταθέτες της λίστας Βεστφαλίας –Ρηνανίας.

Ant1news

Αιφνιδιαστική εισβολή εισαγγελέων σε υποκατάστημα τράπεζας,  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Από την έρευνα, οι οικονομικοί εισαγγελείς «έβγαλαν λαυράκι», αφού από τα στοιχεία που κατέσχεσαν, ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας UBS, με την ελάχιστη κατάθεση να ξεκινά από το 1, 5 εκατομμύριο και την μεγαλύτερη να αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα διατάχθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και την έφοδο πραγματοποίησαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα.

Οι εισαγγελείς πήραν σκληρούς δίσκους και αρχεία και σε όποιους λογαριασμούς δεν υπήρχαν ονόματα, έγινε αντιστοίχιση με τη λίστα Βεστφαλίας – Ρηνανίας και τα στοιχεία «κούμπωσαν» αμέσως.

Πλέον από τους οικονομικούς εισαγγελείς θα ξεκινήσει η αποστολή σημειωμάτων στους μεγαλοκαταθέτες, ώστε να σπεύσουν οι ίδιοι να δηλώσουν αν έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Μετά από αυτό, δρομολογούνται εξελίξεις, με τη διαδικασία των κατασχέσεων και των προστίμων να αναμένεται να αποφέρει στο Δημόσιο πάνω από 2 δις ευρώ.


Αλεξιάδης: Τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά 


Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας που έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

«Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Προσέθεσε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά, όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την ώρα που ο πολίτης πληρώνει, οφείλουμε να αποδώσουμε φορολογική δικαιοσύνη και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες». Ανέφερε δε ότι για το ίδιο θέμα αναμένεται σύντομα στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.