X

Έρχονται αλλά “δεν θα μείνουν” οι νέες αντικειμενικές

Στο φουλ οι μηχανές του ΥΠΟΙΚ για την ανακοίνωση των νέων αξιών σε όλη την Ελλάδα. Γιατί θα είναι βραχύς ο βίος τους; Πότε και από τι θα αντικατασταθούν.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα, αναδρομικά από τον Μάιο του 2015, όπως ορίζει η δεύτερη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει μπει η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας όσα όρισε το ανώτατο δικαστήριο, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλες τις ζώνες ανά την επικράτεια, χάρη - όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου – στην ταχεία ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που καταρτίζουν τις νέες τιμές.

Μάλιστα οι νέες τιμές θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015, επηρεάζοντας ωστόσο ότι το ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2015 (για τον οποίο απομένει η πληρωμή δύο δόσεων από τους ιδιοκτήτες), αλλά όλες τις άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομίες), οι φόροι επί των οποίων υπολογίζονται αναλογικά βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο βίος τους θα είναι βραχύς, καθώς θα ισχύσουν για ένα μικρό - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – διάστημα της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, καθώς το σύστημα των αντικειμενικών θεωρείται «τελειωμένο» και πρόκειται να αντικατασταθεί από νέο σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές, θα ανταποκρίνεται δηλαδή στις τρέχουσες συνθήκες στην κτηματαγορά. 

Όπως δήλωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του».