X

Συνέντευξη Τύπου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Διευκρινίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. “Ναι” λένε οι εργοδότες στην αύξηση των εισφορών. Μεγάλες οι αντιδράσεις.

Ant1news

Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο το ασφαλιστικό παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Χθες, τη συγκατάθεσή τους, υπό προϋποθέσεις, σε μία μικρή και προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, έδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησαν την ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, αποδέχονται μία αύξηση των εισφορών στα επικουρικά ταμεία κατά μία μονάδα, επιμερισμένη τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαιρέτησε την στάση των κοινωνικών εταίρων ως ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στις επικείμενες τελικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι ευθύνη όλων να συμβάλλουν στην εύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο για το ζήτημα.

Πάντως μεγάλες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αμειβόμενους με μπλοκάκια, καθώς ο υπολογισμός τους με ποσοστό 20% επί του πραγματικού εισοδήματος δημιουργεί πολλαπλές επιβαρύνσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν από την κυβέρνηση και εκτός Ελλάδος με συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με ομολόγους του, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σήμερα ο κ.Τσακαλώτος θα συναντηθεί στη Ρώμη, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί στις 12:00 το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στη κυβερνητική πρόταση. Μέλη του ΠΑΜΕ, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα αιφνιδιαστικά και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.