X

Παραχώρηση γης του Δημοσίου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την εκμίσθωση γεωργικών εκτάσεων του Δημοσίου. Ποιος ο τρόπος υπολογισμού του μισθώματος. Ποιους αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ant1news

Σε εφαρμογή του σχεδίου για την παραχώρηση αγροτικής γης του Δημοσίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους, έναντι προνομιακού τιμήματος, προχωρά άμεσα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία φορέα διαχείρισης που θα παραχωρεί εκτάσεις αλλά και ακίνητα έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την απόδοση των καλλιεργειών ή των μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή των ενδιαφερόμενων θα αποτελεί η εντοπιότητα. Αίτηση μπορούν να κάνουν ομάδες αγροτών ή μεμονωμένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αρκεί να ανήκουν στους όμορους δήμους.

Προτεραιότητα, ωστόσο, στην ενοικίαση των αγροτικών εκτάσεων δίνεται σε οργανώσεις παραγωγών, σε κατ' επάγγελμα αγρότες και σε νέους αγρότες-ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ρόλο στην τελική επιλογή των ενδιαφερομένων θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα επενδυτικού σχεδίου.

Βασικές προϋποθέσεις είναι η εκπαίδευση με ταχύρυθμα σεμινάρια μέσω ΕΛΓΟ και ανώτατο όριο ηλικίας το 55ο έτος της ηλικίας αγροτών και ιδιωτών.

Η αξιοποίηση της περιουσίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α)  Στην εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση. β) Θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. γ) Επίτευξη λύσης με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων.

Η καταγραφή των εκτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.