X

Στη δίνη του ασφαλιστικού φορείς και συνδικάτα

Οριακή η κατάσταση των ταμείων. Τι θα ισχύσει για τα μπλοκάκια, ποιες οι αλλαγές για δικηγόρους και επιστήμονες. Αποδεκτό σε γενικές γραμμές το ασφαλιστικό λένε οι θεσμοί.

Ant1news

Στη δίνη του ασφαλιστικού στροβιλίζονται κυβέρνηση, εργοδοτικοί φορείς και συνδικάτα, ερίζοντας για τη τύχη των συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τις μεγάλες επιβαρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχθηκε πως η εγγύηση των συντάξεων είναι οριακή και συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια ανακοίνωσε πως η εισφορά 20% θα επιμερίζεται κατά το ένα τρίτο στους εργαζόμενους και κατά τα δύο τρίτα στους εργοδότες.

Για τους δικηγόρους και άλλες κατηγορίες νέων επιστημόνων ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε αλλαγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η αρχική τους εισφορά να υπολογίζεται επί μηνιαίου εισοδήματος 468 αντί των 586 ευρώ. Πάντως,  δικηγόροι και επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην μελλοντική εφαρμογή του ασφαλιστικού.

Οι αντιδράσεις για τις ανατροπές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό εντείνονται, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό, έφτασαν μπροστά από τον φραγμό που είχαν στήσει τα ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας και ζήτησαν από τους επικεφαλής της αστυνομίας να τους επιτραπεί η διέλευση ώστε να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οδομαχίες, με τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς να συγκρούονται στην μέση του δρόμου. Η ένταση αποκλιμακώθηκε μισή ώρα αργότερα και στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν πάντως ότι το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Για τους θεσμούς, ένας από τους βασικούς στόχους των αλλαγών είναι να αυξηθούν τα κίνητρα για τους Έλληνες να εργαστούν για μεγαλύτερο διάστημα.