X

Πιέσεις από τους δανειστές για ΔΝΤ και ασφαλιστικό

Σαφή τα μηνύματα των δανειστών για ΔΝΤ και ασφαλιστικό. Τζέρι Ράις: "Ναι μεν, αλλά" για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. "Έλαβα το μήνυμα" λέει ο Τσακαλώτος. Συνεδρίασε το Ecofin.

Ant1news

Εν αναμονή συγκεκριμένων δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν το συνταξιοδοτικό τελούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αυτό δήλωσαν μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι καλό θα ήταν τα στοιχεία αυτά να σταλούν “σύντομα” από τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βρεθεί στη καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες μέρες και αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο ευαίσθητο ζήτημα. Χαιρέτησαν πάντως την πρόοδο που έχει γίνει, ενώ τόνισαν ότι τώρα είναι η ώρα να «δουλέψουμε για την πρώτη αξιολόγηση».

Παράλληλα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησαν σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «η παραμονή του ΔΝΤ είναι μη διαπραγματεύσιμη, ενώ και ο Πιέρ Μοσκοβισί νωρίτερα είχε στείλει σαφή μηνύματα στην Αθήνα, «να μην παίζει με την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από πλευράς του, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τόνισε ότι πήρε το μήνυμα από τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Εξάλλου, την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

 

Τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινκ, ο οποίος σημείωσε ότι απομένουν 64,6 δισ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι βασικό να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες υπάρχουν υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν.

Χώρα "με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «Ως Κομισιόν και Eurogroup καταφέραμε να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, πολλοί είπαν ότι έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα εκτός από την Ελλάδα, όμως εμείς το κάναμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τις ανησυχίες της Κομισιόν για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής και το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά και την συνάντηση εκπροσώπων της εταιρίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Σήμερα στη Βουλή είχαμε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και το Νίκο Δένδια,για το θέμα των Σκουριών, με τον υπουργό να κατηγορεί τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις επιλογές μιας ιδιωτικής εταιρείας και τον κ. Δένδια να απαντά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θέμα ως άλλοθι για το Ασφαλιστικό

Η συζήτηση στο Eurogroup έγινε με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, την οποία παρουσίασε στους Υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, στον απόηχο της «παρακολούθησης» Τσακαλώτου και των «κρυφών ραντεβού» του με Σαπέν και Σόιμπλε, αφού είχαν δει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

"Βάρος" στην διαβούλευση ρίχνει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο Νταβός, την οποία πολλοί θεωρούν ως καταλυτική για την τελική απόφαση του Ταμείου σχετικά με την συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, συνεδρίασε το συμβούλιο Ecofin, στο οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της ολλανδικής προεδρίας, η οποία θα εστιάσει στην καλύτερη χρήση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση καθώς και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.

Σε ότι αφορά το μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φθάσει γρήγορα σε μια οριστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Τουρκία να βοηθηθεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.