X

Παζάρι για εθνική σύνταξη “δύο ταχυτήτων”

Τι συζητά η Κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές για την 15ετία. Πόσο «μειώνονται» τα 384 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια και το “ψαλίδι” στις επικουρικές.

Ant1news

Παζάρι για εθνική σύνταξη “δύο ταχυτήτων” γίνεται τα τελευταία 24ώρα μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο των ισχυρών αντιρρήσεων και ενστάσεων που έχουν προβάλλει οι δανειστές στο ελληνικό σχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.

Το κουαρτέτο πιέζει να προβλέπεται ως ελάχιστο όριο για την απονομή της εθνικής σύνταξης τα 20 έτη ασφάλισης, με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη στην πρόθεση της να δίνεται η εθνική σύνταξη σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Στην επιμονή της Κυβέρνησης, οι δανειστές, που υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός εθνικής και αναλογικής σύνταξης διαταράσσει την ανταποδοτικότητα της σχέσης εισφορών-παροχών, ρίχνουν στο τραπέζι το αίτημα και για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. 

Η αρχική πρόταση στο σχέδιο Κατρούγκαλου προέβλεπε εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης.

Οι δανειστές πιέζουν για τέτοιου ή και χαμηλότερου ύψους σύνταξη με 20 έτη ασφάλισης και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, με το Υπουργείο Εργασίας να αντιπροτείνει να ισχύσει το όριο των 15 ετών με μικρότερη σύνταξη, πχ.360-370 ευρώ και να υπάρχει κλιμάκωση του ποσού της βασικής σύνταξης μέχρι τα 384 ευρώ, για όσους έχουν 15 ως 20 έτη ασφάλισης, ώστε στα 20 έτη να αναλογεί εθνική σύνταξη 384 ευρώ. 

 

Η Κυβέρνηση συζητά για αυτήν την περίπτωση και για να δείξει μια κάποια ευελιξία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να αποδεχθεί μια ελαφρά αναπροσαρμογή στα ποσοστά αναπλήρωσης, με βασικό στόχο να συμφωνήσουν τελικώς οι δανειστές στην 15ετία.

Αυξημένες πιέσεις δέχθηκε αυτές τις ημέρες της διαπραγμάτευσης το Υπουργείο Εργασίας και σε ότι αφορά  τις επικουρικές. Στόχος της Αθήνας είναι να μείνουν αλώβητες, το κουαρτέτο πιέζει για βαθιές περικοπές.

Οι πληροφορίες λένε πως η Κυβέρνηση μπορεί τελικώς να δεχθεί μια περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, ενώ αναλυτές και γνώστες του Ασφαλιστικού εκτιμούν ότι τελικώς δεν θα καταστεί εφικτό να γλιτώσουν το ψαλίδι οι επικουρικές, κλιμακωτά, από το ύψος των 170 ευρώ και πάνω.