X

Αλλαγές στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Να κληθούν να πληρώνουν ταυτοχρόνως επί μήνες φετινές, περσινές και παλαιότερες δόσεις, κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Ant1news

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι αλλαγές στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων για το 2016, ενώ οι αλλαγές στη φορολογία βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το πρώτο βασικό σενάριο είναι να «σπάσουν» οι τρεις διμηνιαίες δόσεις σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον Μάιο, ενώ υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε οκτώ, εννέα ή ακόμη και δέκα δόσεις.

Η τελική πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού εγκριθεί από τους δανειστές, με το οικονομικό επιτελείο πάντως να προκρίνει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ σε έξι δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο ή - αν επιλεγεί να μην υπάρξει διπλό βάρος για τους φορολογούμενους σε έναν μήνα - σε πέντε δόσεις με πρώτη τον Οκτώβριο και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται να εξοφληθεί ο φόρος ακινήτων του 2016.

Στόχος της αλλαγής που σχεδιάζεται είναι να μην πέφτουν όλα τα φορολογικά βάρη μαζεμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως συνέβη το περασμένο έτος. Ωστόσο, υπάρχουν αδύνατα σημεία.

Πρακτικά ωστόσο αυτό σημαίνει ότι, ο χρόνος εξόφλησης του φόρου εισοδήματος είναι λιγότερος, ήτοι πέντε μήνες αντί για έξι, ενώ ο φόρος είναι υψηλότερος, λόγων της αύξησης των προκαταβολών.

Ακόμη, η μηνιαία καταβολή φόρων κρύβει τον κίνδυνο προσαύξησης σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής μιας δόσης στο τέλος κάθε μήνα, ενώ η έναρξη πληρωμών από το Μάιο θα φέρει πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με παλιές και νέες δόσεις ταυτόχρονα.

Το περασμένο έτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι υπάχθηκαν σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων ή και δώδεκα δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας, για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες που εντάχθηκαν στις 100 δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που υπάχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στις δώδεκα δόσεις, το Μάιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εξόφληση των περσινών και των φετινών φόρων, συν τυχόν συσσωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Ξεκινούν οι υποβολές των δηλώσεων

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων. Η ΓΓΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει τη σχετική εφαρμογή στο Taxisnet, όμως εκκρεμεί η κατάθεση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή, οι οποίες θα λύσουν τα πρακτικά προβλήματα.

Από τη μία πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, κάτι που θα συμβεί με διάταξη, από την άλλη, πρέπει να  υπάρξουν διευκρινήσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και επανάληψη της διάταξης του περασμένου έτους για την ακύρωση των τεκμηρίων διαβίωσης για περιστασιακή απασχολούμενους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με φόρους χιλιάδων ευρώ όσοι κέρδισαν ελάχιστα από τόκους καταθέσεων ή σεμινάρια.

Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, ίσως και εντός της εβδομάδας.