X

Νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ “κλείνουν” το Ασφαλιστικό

Σε ποιες «παραμετρικές αλλαγές» προχωρά το Υπουργείο Εργασίας για να …πείσει τους δανειστές να «ανάψουν το πράσινο φως» για το νομοσχέδιο.

Ant1news

«Κλειδωμένες» θεωρούνται, στο πλαίσιο των αλλαγών στο αρχικό προσχέδιο της Αθήνας για το Ασφαλιστικό, οι μειώσεις στα «ρετιρέ» των κύριων συντάξεων, το «βαθύ μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, η μείωση του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις και το «τσεκούρι» στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αυτές οι «παραμετρικές αλλαγές», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, κρίνονται επιβεβλημένες για να «βγαίνει» ο λογαριασμός και επομένως να πειστούν τα υψηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και οι επικεφαλής τους, να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Το εναλλακτικό προσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποσταλεί στους δανειστές, περιλαμβάνει:

  • Κλιμακωτές περικοπές 5-20% στις επικουρικές συντάξεις (με το «ψαλίδι» να φθάνει και το 25%, «αν χρειαστεί», όπως έλεγαν στελέχη του Υπ. Εργασίας)
  • Μείωση των υψηλών κύριων συντάξεων (Πτώση πλαφόν από 2.500 ευρώ σήμερα σε 2.000) – Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, επιμένει σε μείωση όλων των κύριων συντάξεων
  • «Τσεκούρι» ως 35% στο μέρισμα 284.000 συνταξιούχων του Δημοσίου
  • «Χαμήλωμα» πλαφόν πολλαπλών συντάξεων (Μείωση «οροφής» από 3.000 ευρώ σήμερα σε 2.700 ή 2.500)

Αισιοδοξία για επιστροφή των κλιμακίων

Τις τελευταίες ημέρες είναι καθημερινές και πολλαπλές οι τηλεδιασκέψεις με τα κλιμάκια των δανειστών, όπως και οι συσκέψεις με τα στελέχη των πιστωτών που βρίσκονται στην Αθήνα.  

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις δηλώνει χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά στο ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αλλά πιστεύω πως με παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει».

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «όχι την Δευτέρα, αλλά εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών, επισημαίνοντας πάντως ότι «υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό με το ΔΝΤ».