X

“Απομόνωση” του ΔΝΤ επιδιώκει η Αθήνα

“Διαφωνεί πολιτικά με την συμφωνία, να πάρει θέση η ΕΕ” το νέο μήνυμα Τσίπρα. Γιατί εγκαλεί το Ταμείο. Τι θα κρίνει στο αυριανό Eurogroup την επιστροφή των κλιμακίων

Ant1news

Κοινό μέτωπο με τους Ευρωπαίους δανειστές ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκει να χτίσει η Κυβέρνηση, ώστε να πιεστεί το Ταμείο να υποχωρήσει από τις σκληρές θέσεις του και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις Αθήνας και ευρωπαίων δανειστών σε ότι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό κενό ως το 2018».

Μετά από τις συνεχείς σχετικές αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την σκυτάλη πήρε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έριξε τις πρώτες βολές μέσω της Bild.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι «το ΔΝΤ αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, καθώς προβάλει διαρκώς απαιτήσεις πέραν των συμφωνημένων», ενώ κάλεσε το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών να πιέσει το Νομισματικό Ταμείο να σεβαστεί την συμφωνία του καλοκαιριού. 

Τσίπρας: Το ΔΝΤ επιμένει σε αυθαίρετες εκτιμήσεις

Στρέφοντας εκ νέου τα πυρά του κατά του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».

 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 δεν έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ όπως προέβλεπε η συμφωνία, αλλά με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, υπάρχει δηλαδή μία υπέρβαση του στόχου κατά 0,45%», τόνισε όμως ότι αυτό δεν το αναγνωρίζει το Ταμείο, το οποίο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «επιμένει σε μη αναθεωρημένους και εσφαλμένους προσδιορισμούς για πρωτογενές έλλειμμα 0,6%».

"Πολιτική η διαφωνία του Ταμείου"  

«Δεν είμαστε εμείς οι απομονωμένοι σε αυτήν την διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βάλλοντας κατά του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους αριθμούς αυτούς σημαίνει ότι διαφωνεί με την συμφωνία που εφαρμόζεται, αυτό σημαίνει την πολιτική διαφωνία του Ταμείου με όσα έχουν συμφωνηθεί».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, όπως είχε κάνει στην συνέντευξη του στην Bild, ότι λόγω αυτής της στάσης του Ταμείου «η ΕΕ θα κληθεί σύντομα να ζητήσει από όλους να σεβαστούν την συμφωνία του καλοκαιριού». 

 

Μένουν τα "αγκάθια" κι οι διαφωνίες

Εν τω μεταξύ, ανοιχτά και με σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις ακόμη και μεταξύ των πιστωτών, παραμένουν τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό.

Καθώς φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση για τα «αγκάθια» έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο, στο κρίσιμο Εuroogroup της Δευτέρας αναμένεται να φανεί αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων. 

Επί τάπητος βρίσκεται πλέον και η πιθανότητα τμηματικής διαπραγμάτευσης για τα εκκρεμή ζητήματα και τμηματικής εκταμίευσης των καθυστερούμενων δόσεων, καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός αρχίζει να πιέζεται για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις στο εσωτερικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες λήγουν δόσεις δανείων του προγράμματος στήριξης που πρέπει να εξυπηρετηθούν.