X

Νέα “βόμβα” από την τρόικα για μείωση του αφορολογήτου

Αυξάνονται οι απαιτήσεις των θεσμών. Κατέθεσαν και δικές τους προτάσεις για τη φορολογία οι δανειστές. Σκληρό πόκερ τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Και άλλη “βόμβα” από την τρόικα αυτή τη φορά στο φορολογικό, αφού όσο περνούν οι μέρες οι απαιτήσεις τους αυξάνονται και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν αμφισβητούνται, η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μειώσει το αφορολόγητο από τις 9.500 ευρώ στις 5.000-5.500 ευρώ, πράγμα το οποίο ουσιαστικά σημαίνει νέα επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δεν σταματά όμως μόνο εδώ το σκληρό πόκερ που παίζει η τρόικα, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το φορολογικό, με δεδομένο ότι κατέθεσαν δικές τους προτάσεις για τη φορολογία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν συμφωνούν με τις ελληνικές προτάσεις για το φορολογικό και προφανώς ζητούν μεγαλύτερα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί αντιπροτείνουν στο ισχύον καθεστώς, που υπήρχε το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ και που «έσβηνε» σταδιακά στις 42.000 ευρώ, τώρα να υπάρχει σταθερό αφορολόγητο για όλους τους φορολογούμενους, όμως θα είναι μικρότερο, όπως είπαμε και παραπάνω, στις 5.000-5.500.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Αποστόλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Χρήσιμη και παραγωγική και σε πολύ καλό κλίμα χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε παρουσιάσαμε το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και εξηγήσαμε τις ιδιαιτερότητες του χώρου που επικρατούν στην Ελλάδα οι οποίες και δικαιολογούν τις επιλογές της κυβέρνησης όχι μόνο στα θέματα ανάπτυξης αλλά και στα ζητήματα που συζητήσαμε με τους αγρότες για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ζητήματα το οποία, όπως επισήμανε, «θα συνεχίσουν να αποτελούν θέματα στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Το πρόγραμμα για την Παρασκευή

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, στις 11.00 αναμένεται να συζητηθούν τα Χρηματοπιστωτικά, στις 14.30 η Ανταγωνιστικότητα και τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ στις 18.00 ο νέος φορέας δημοσίων εσόδων.