X

Έρχονται οι πρώτες άδειες σε funds για αγορά “κόκκινων δανείων”

Αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς. Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους. Κρίσιμο ραντεβού  Σταθάκη-Τσακαλώτου με το κουαρτέτο.

Ant1news

Αυξημένο ενδιαφέρον για την διαχείριση και την απόκτηση δανείων σε καθυστέρηση δείχνει η αγορά, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση των πρώτων τριών ως πέντε πρώτων αδειών ίδρυσης τέτοιων εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί βασικό αντικείμενο του σημερινού ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν για την πλήρη απελευθέρωση της ευχέρειας πώλησης απο τις τράπεζες σε τρίτους όλων των κατηγοριών δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών), απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση ως και τρία έτη της προστασίας δανείων πρώτης κατοικίας, αλλά και κοκκινων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Η ελληνική πλευρά έχει συστήσει επιτροπή στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών κι Οικονομίας, καθώς και της ΤτΕ για να εξεταστούν τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη και να προτείνει βελτιώσεις και εππικαιροποιήσεις σε ότι αφορά το καθεστώς των κόκκινων δανείων.

Δημοσιεύτηκε ο νόμος

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει ότι «δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 651/10.3.2016 τεύχος Β') η υπ΄ αριθμόν 82/8.3.2016 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση, με βάση τις διατάξεις του ν.4354/2015».

Η ΤτΕ σημειώνει ότι «ως προς την σχέση των εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσόμενων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα».

Στη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζεται ότι «εταιρείες ή ιδρύματα που έχουν αποκτήσει άδεια και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση άλλο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και έχουν την πρόθεση να ασκήσουν επιπρόσθετα τη δραστηριότητα της διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, μπορούν να ζητήσουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να αδειοδοτηθούν εκ νέου».