X

Την Τρίτη ο δεύτερος γύρος της κρίσιμης διαπραγμάτευσης

Κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαήμερο για τη διαπραγμάτευση. Ανοικτά παραμένουν ακόμη ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ξεκινά την Τρίτη ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με το πρώτο ραντεβού να έχει οριστεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από ευρωπαίους αξιωματούχους, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό.

Όσον αφορά στα ανοικτά μέτωπα του φορολογικού είναι:

-          Μείωση αφορολογήτου 200€-2.500€

-          Φορολόγηση αγροτών (σταδιακή αύξηση - έως το 2017)

-          Αλλαγή φορολογικών κλιμάκων με επιβαρύνσεις από 22.000€ (σήμερα επιβαρύνσεις από 30.000€) 

Όμως, ο πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit , καθώς κανένας δεν εύχεται μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ", ο επικεφαλής του Euro Working Group, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Με την παραδοχή πως σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχουν χαώδεις διαφορές, θα συνεχιστεί την Τετάρτη η συζήτηση για αυτό το θέμα.

Όσον αφορά στα ανοικτά μέτωπα του ασφαλιστικού, αυτά είναι:

-          Διαφωνία για επικουρικές (οι δανειστές ζητούν μείωση έως 30%)

-          Θεσμοί: Κατώτατη σύνταξη 320€-330€

-          Κυβέρνηση: Κατώτατη σύνταξη 384€

-          Θεσμοί: Εθνική σύνταξη στα 20 έτη

-          Κυβέρνηση: Εθνική σύνταξη στα 15 έτη

Σε τέσσερα σημαντικά θέματα όμως και παρά τις διαφωνίες, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα θέματα που «κλείδωσαν» είναι α) η αύξηση στην φορολογία ενοικίων, β) οι Επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών, γ) κλίμακα 10% στην εισφορά αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα και δ) μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για ασφάλιση 25 έως 35 έτη.

Η Κυβέρνηση πάντως επιθυμεί έως τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η αξιολόγηση, αλλά να έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος. Άλλωστε, στις 25 Μαρτίου οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν για το Πάσχα των Καθολικών.