X

Μαξίμου: σε δόσεις θα κλείσει η αξιολόγηση

Μεγάλο αγκάθι παραμένει το Ασφαλιστικό. Ποιο όριο προστασίας στις κύριες συντάξεις βάζει τώρα η Αθήνα. Τι έρχεται στο φορολογικό. Φεύγει για 2 εβδομάδες το κουαρτέτο

Ant1news

Τροχάδην τριών εβδομάδων για να κλείσουν όλα τα «καυτά μέτωπα» με τους δανειστές θα έχει στην διάθεση της η Κυβέρνηση, καθώς το κουαρτέτο αναχωρεί αύριο από την Αθήνα – λόγω και του Πάσχα των Καθολικών – και θα επιστρέψει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, στις 2 Απριλίου.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων φεύγουν χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος στα «αγκάθια» που παραμένουν ανοιχτά ούτε μάλιστα σε ορισμένα εξ αυτών να έχει καταγραφεί σύγκλιση των δύο πλευρών. 

Αύριο θα γίνει η τελευταία, για αυτήν την φάση, απολογιστική συνάντηση των ως τώρα συζητήσεων, στην οποία αναμένεται και να προγραμματιστεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Το μεσημέρι, στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, όπου έγινε επισκόπηση της πορείας των καυτών ζητημάτων του Προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης, εκτιμήθηκε ότι, παρά την έντονη κόντρα με το ΔΝΤ – που πήρε και δημόσια μορφή από πλευράς της Αθήνας – το φορολογικό θα κλείσει πιο εύκολα, με τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο που θα επιβαρύνουν χαμηλόμισθους και μεσαία εισοδήματα.

Στην ίδια σύσκεψη, τα κυβερνητικά στελέχη προέβλεψαν ότι το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το Ασφαλιστικό, με σημεία αιχμής κι αντιπαράθεσης τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι ασφαλιστικές εισφορές στο κομμάτι που αφορούν τις επικουρικές.

Η Αθήνα επιμένει, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ότι «βασικό σενάριο παραμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περικοπές και θα προστατευθοούν οι συντάξεις ως 1.400 ευρώ μεικτά». 

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη με συμφωνία σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό και στην δεύτερη με όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων,  το δημοσιονομικό κενό ως ο 2018 και τα μέτρα κάλυψης του, το νέο ΤΑΙΠΕΔ, την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και την ευχέρεια πώλησης τους σε τρίτους.

Διακοπή στη διαπραγμάτευση χωρίς ουσιαστική πρόοδο

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε και το σημερινό ραντεβού που είχε το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους εκπροσώπους των δανειστών για το Ασφαλιστικό..

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, μετά το τέλος της συνάντησης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος  Κατρούγκαλος,θα υπάρξει συμφωνία όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, με τον Υπουργό Εργασίας να επισημαίνει ότι: 

-Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις

-Συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος της εθνικής σύνταξης, με τον κ. Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης κι ότι  το σενάριο για εθνική σύνταξη 288 ευρώ (με 15 έτη ασφάλισης) δεν απηχεί στην πραγματικότητα. 

-Παραμένει η διαφορά για α νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως τόνισε  κ. Κατρούγκαλος, «η βασική μας διαφορά με τους δανειστές είναι ανάμεσα στο πόσο αναλογικό (που θέλουν αυτοί) και πόσο αναδιανεμητικό (υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς) θα είναι το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης».

Ο Υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι έχουν δοθεί ποσοστικοποιημένα στοιχεία για την εισφορά 20%, όπως κι ότι οι θεσμοί δεν έχουν αποκλείσει κάθετα την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.